Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Björklund hade helt fel om vinden

01:30. Se debatten från Aktuellt. Björklund hävdar att det blåser mer på sommaren - men det är tvärt om

FP-ledaren Jan Björklund har fel när han kritiserar den svenska vindkraften. Enligt Björklund är vindkraften otillräcklig som energikälla eftersom det blåser mindre på vintern än på sommaren. Men i själva verket är det tvärtom.

I SVT:s Aktuellt på måndagskvällen debatterade Folkpartiets ledare Jan Björklund energifrågan med miljöminister Åsa Romson (MP).

– Det finns ett problem med vindkraft och det är att den bara levererar el när det blåser. Naturen har själv åstadkommit att det blåser allra mest på sommarhalvåret men vi behöver allra mest el på vinterhalvåret, sade Jan Björklund.

Enligt Energimyndighetens statistik stämmer inte Björklunds påstående.

– Det är precis tvärtom. Det blåser betydligt mer på vintern än på sommaren, säger Lars Andersson, chef för vindenheten på Energimyndigheten.

Myndigheten sammanställer varje år statistik över vindförhållandena i landet och siffrorna visar att de tre senaste åren har det blåst mest under december. Generellt är trenden tydlig: på sommarhalvåret går vindproduktionen ner medan den ökar under vinterhalvåret (se grafik).

– Sen kan det vara enskilda timmar eller möjligen upp till ett dygn som det inte blåser när det är riktigt kallt. Det skapar utmaningar i systemet. Men det är å andra sidan ett problem vindkraften delar med andra energislag. Det har till exempel varit vintrar då kärnkraftsreaktorer stängts av på grund av tekniska problem, säger Lars Andersson på Energimyndigheten.

Efter att DN publicerat artikeln tar Jan Björklund tillbaka påståendet om att det blåser mer på sommaren. Läs mer här.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.