Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Björklund kritiserar M-ledaren: ”Spelar SD i händerna”

Jan Björklund (L).
Jan Björklund (L). Foto: Jessica Gow/TT

Jan Björklund (L) är kritisk till att M-ledaren Ulf Kristersson inte tog replik på SD:s Jimmie Åkesson i riksdagens partiledardebatt.

– Jag tror att det spelar SD i händerna, säger Liberalernas ledare.

VAL 2018

Alla partiledare får hålla egna anföranden under riksdagens partiledardebatt, och sedan väljer de andra om de vill gå upp i talarstolen och debattera med den som hållit anförandet. Jan Björklund (L) liksom Annie Lööf (C) valde att göra det när Jimmie Åkesson (SD) hade talat. Men inte Moderaternas Ulf Kristersson.

– Jag är förvånad över det. SD rycker fram kraftigt i opinionen och ytterst kan det hota en alliansregering. Det är viktigt för oss att visa varför man ska rösta på alliansen och inte på SD, säger Jan Björklund till DN efter debatten som hölls på onsdagen.

Jan Björklund själv passade på att kritisera SD:s nationalism när han fick chansen och ställde den mot en socialliberal internationalism som han menade låg bakom EU och den i huvudsak fredliga utvecklingen i Europa efter andra världskriget. Ulf Kristersson borde ha tagit chansen att konfrontera Jimmie Åkesson med moderat ideologi, menar Björklund.

Läs mer: Lööf och Åkesson i bråk om rasism

– Man måste markera skillnaderna. När han väljer att avstå i de här viktiga debatterna så tror jag att det spelar SD i händerna. Jag är förvånad, säger Jan Björklund

Ulf Kristersson påpekar att han inte tog replik på någon annan än statsminister Stefan Löfven (S).

– Jag vill ägna mig åt att prata om min egen politik, jag vill inte prata om andras politik eller förvanska den och sedan angripa en vrångbild. Våra anföranden visar nog ganska tydligt på skillnaderna mellan partierna. Det viktiga är att beskriva vad man själv står för. Sedan får väljarna ha sin uppfattning om skillnaderna, säger M-ledaren.

– Stefan Löfven tar jag replik på för att jag vill diskutera vårt gemensamma ansvar för migrationsfrågan. 

Liberalernas ledare Jan Björklund  försvarar samtidigt att de borgerliga inte angriper varandra i riksdagens kammare.

– Vi är ett regeringsalternativ. Vi har ju olika uppfattningar i en del frågor, det vet alla och de diskuterar vi sinsemellan. Men i de här debatterna handlar det om att regeringsalternativen står emot varandra, säger Jan Björklund.

Centerpartiets Annie Lööf är inne på samma linje.

– Mina huvudmotståndare i den här valrörelsen är Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna. Det är där jag vill ha det politiska fokuset. Vi tycker olika om några delar i Alliansen men vi har ändå den största värdegemenskapen i svensk politik och går till val tillsammans. Därför väljer jag att rikta krutet mot SD och S, säger Annie Lööf.

Krisdemokraternas Andreas Carlson, som vikarierar för partiledaren Ebba Busch Thor i riksdagsdebatterna, tycker att skillnaderna mellan de borgerliga partierna framkommer genom vilka ämnen de väljer att lyfta fram under debatten. Därför är det inte nödvändigt att ta repliker på varandra.

– Vi är en allians och vi gör anspråk på att återta regeringsmakten som en allians. Vi är ett team som är väl sammansvetsat, säger Andreas Carlson.

Läs mer: ”Oenigheten om migrationspolitiken klistrar fast som ett flugpapper”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.