Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Björklund: Läroplanen behöver inte ändras

Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT

Med betyg redan i årskurs fyra vill regeringen ytterligare förstärka fokuset på i skolan, enligt utbildningsminister Jan Björklund (FP). Han presenterade på måndagen professorn i neurologi Martin Ingvar som utredare i betygsfrågan.

Det var på DN Debatt i dag måndag som den borgerliga alliansens partiledare lanserade sin överenskommelse om att införa betyg från årskurs om man vinner valet i höst.

– Med betyg fångar man tidigare upp de elever som behöver extra stöd. Det är för barnen som kommer från hem utan studievana som det är extra viktigt att skolan har tydliga kunskapskrav och kunskapsmål. Man hjälper ingen med att vara otydlig, säger Jan Björklund vid en pressträff i Rosenbad på måndagen.

Utbildningsministern ser införandet av betyg i lägre åldrar som ett av flera sätt att möta den negativa resultatutvecklingen bland svenska skolelever, senast dokumenterat i den stora Pisa-rapporten i december förra året.

Väl medveten om klagomålen från lärarkåren om att reformtempot i skolan varit för högt, poängterade Björklund att mycket redan är förberett för en sådan förändring.

– Läroplanen behöver inte ändras, lärarutbildningen behöver inte ändras och nu har mellanstadielärarna redan satt betyg i några år i årskurs 6, säger Björklund.

Betygsreformen liksom införandet av ett nytt mål för läsförmågan redan i årskurs 1 ska utredas av professor Martin Ingvar på Karolinska institutet.

– Det centrala i det här utredningsuppdraget är att se till att vi får in tidig läsning, både avkodningen och läsförståelsen, säger Ingvar.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet lanserade för ett par veckor sedan ett snarlikt mål för läsningen i årskurs ett.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.