Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Björklund om regeringens satsning: ”Komiskt”

”Komiskt”. Så kommenterar Jan Björklund regeringens satsning på fler lärare i lågstadiet.
”Komiskt”. Så kommenterar Jan Björklund regeringens satsning på fler lärare i lågstadiet. Foto: Roger Turesson

Regeringen satsar två miljarder kronor på fler lärare i lågstadiet och fler platser på lärarutbildningen. ”Komiskt”, säger FP-ledaren Jan Björklund om satsningen, som han säger redan pågår eftersom den fanns med i Alliansens budget som riksdagen klubbade före jul.

Statsminister Stefan Löfven (S), utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) och Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, skriver på DN Debatt att det ska bli fler anställda lärare i lågstadiet så att lärarna får mer tid för sitt arbete och klasserna kan bli mindre.

–Självklart tycker jag att det här är bra, eftersom detta är Alliansens förslag, säger Jan Björklund som kallar regeringens utspel för en "budgetbluff".

Läs mer: Två miljarder till fler lågstadielärare

Det som regeringen kallar för "lågstadielöftet" ska göra det enklare än tidigare för skolans huvudmän – kommuner och fristående skolor – att ta del av de pengar som avsatts för att höja utbildningskvaliteten i lågstadiet.

– Stora krav på administration och medfinansiering har gjort att de huvudmän som har minst resurser, där ofta de skolor ligger som har mest behov av det här, inte har fått har fått några pengar. Och det ändrar vi på nu, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

– Det finns pengar för att anställa folk redan till hösten, säger Fridolin.

Oavsett om idén om lågstadiesatsningen kommer från Alliansen eller den sittande regeringen, så tas den emot med öppna armar av Lärarförbundet.

– Det är en oerhört välkommen satsning. Vi vet att satsningar tidigt ger bra effekt. Det blir mycket billigare än att försöka reparera de behoven längre upp i skolsystemet, säger Maria Rönn, förste vice förbundsordförande på Lärarförbundet.

Och extra mycket välkomnar hon kravet i regeringens förslag på motprestation från skolans huvudmän.

– Det är någonting som vi länge har efterlyst. Många kommuner har i dag inga rekryteringsstrategier framme, samtidigt som vi står i en stor lärarbrist som kommer att växa betydligt under de kommande åren.

Regeringen vill också satsa på fler platser på lärarutbildningarna för att möta bristen på lärare. Grundlärarutbildningen ska utökas med 700 platser årligen och även speciallärar- och specialpedagogutbildningen ska få ytterligare 300 utbildningsplatser årligen.

Maria Rönn betonar dock att det inte enbart räcker med fler utbildningsplatser. Det måste också löna sig att vara lärare, säger hon.

– Kommunerna måste ta den här lärarbristen på allvar och inse att lön är det viktigaste rekryteringsinstrumentet. Det måste man börja använda sig av, både för att behålla de lärare man har och för att kunna locka unga människor att vilja bli lärare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.