Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Björklund om S lärarsatsning: Måste sätta kvalitet före kvantitet

Foto: TT

Göteborg. Regeringens förslag om fler platser på lärarutbildningen missar det långsiktiga målet, enligt Jan Björklund.

– Vi måste sätta kvalitet före kvantitet, sade Liberalernas partiledare vid sitt sommartal i Göteborg.

Liberalerna presenterade på söndagens DN Debatt en åttamiljarderssatsning för att höja kunskapsnivån och statusen inom läraryrket. Statsminister Stefan Löfven kontrade i sitt sommartal med ett löfte om att bygga ut lärarutbildningen med 3.600 platser. Jan Björklund anser att regeringens väg för att fixa den svenska skolan inte är den rätta.

– Vi kan möjligtvis fylla katedrarna med lärare, men kvalitén blir låg, sade den förre utbildningsministern.

Liberalernas fempunktsförslag, som kostar två miljarder om året i fyra år, innehåller bland annat högre antagningskrav för lärarutbildningen och en obligatorisk ettårig vidareutbildning. Björklund betonade att man inte ska kunna läsa vad som helst utan att det ska vara något som man har användning av i sitt yrke. Samtidigt medgav att det är en målkonflikt i lärarbristens Sverige att snabbt få fram många lärare och samtidigt se till de håller hög kvalitet.

– Jag prioriterar det senare så att vi långsiktigt får upp kvalité, status och attraktionskraft på yrket, så att många fler studenter som har höga betyg vill bli lärare, sade Björklund, som i sitt tal häcklade utbildningsministern Gustav Fridolin och sade att det på utbildningsdepartementet är svårare att hitta förslag för ökad kunskap än det är att hitta en Pokémon.

Björklund tror inte att det är en tillfällighet att både regering och opposition nu lanserar satsningar.

– Skolan blir en av de stora frågorna i valet. På senare tid har allt handlat om migration, men nästa steg efter migration är integration och då är skolan svaret på många av problemen. Och om skolan misslyckas kommer Sverige att misslyckas, sade Björklund.

I sitt tal inför ett par hundra åhörare på kajen vid inloppet till Göteborg kritiserade Liberalernas ledare också regeringen för att vilja göra nedskärningar i LSS-reformen, som ger stöd åt barn och vuxna som lever med svåra funktionsnedsättningar. Han tog upp den senaste tidens bilbränder och sade att han aldrig kommer att förstå personer som bränner bilar eller kastar sten på ambulanser.

– Vi måste bekämpa arbetslöshet och utanförskap. Men arbetslöshet får aldrig bli en ursäkt för att bränna bilar, sade Björklund, som också berörde den våg av terror som skakat världen under året.

Han anser att det pågår en värderingsstrid och att det handlar om vilket Europa och vilken värld vi ska lämna till våra barn.

– Den liberala uppgiften är mäktigare än den varit sedan Kalla kriget, sade Björklund som i Brexits kölvatten uppmanade till mer samarbete i Europa, inte mindre.

Fakta

Liberalerna vill satsa två miljarder om året i fyra år och med ett fempunktsprogram stärka professionalismen inom svensk lärarkår.

Ett års vidareutbildning på universitet i ämneskunskaper

Mastersexamen som krav.

Högre antagningskrav för lärarutbildningen med till exempel slutbetyg C i svenska från gymnasiet som krav.

Ämneslärarutbildningen koncentreras till de sex största universiteten.

Krav på ämnesbehörighet för att sätta betyg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.