Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-19 13:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/bjorklund-regeringsfragan-bor-vara-lost-nasta-vecka/

Politik

Björklund: ”Regeringsfrågan bör vara löst nästa vecka”

01:11. På söndag fattar L sitt beslut om vilken statsministerkandidat partiet ska stödja.

Regeringsfrågan bör vara löst nästa vecka. Det säger Liberalernas partiledare Jan Björklund efter att partiet haft diskussioner med både Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) under måndagen.

Rätta artikel

– Det är min uppfattning att omröstningen som sker nästa vecka, där bör regeringsfrågan lösas, säger Björklund till Aftonbladet, och syftar på statsministeromröstningen som är planerad till onsdag nästa vecka.

– Det är vårt ansvar att nu tillsammans med övriga partier se till att Sverige faktiskt får en regering under kommande vecka.

Som DN tidigare berättat träffade både Stefan Löfven och Ulf Kristersson Liberalernas partistyrelse och riksdagsgrupp under måndagsförmiddagen, under stort hemlighetsmakeri. Mötena skedde enskilt med var och en av statsministerkandidaterna strax före lunch.

Jan Björklund svarar på frågor på måndagen.
Bild 1 av 2 Jan Björklund svarar på frågor på måndagen.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Jan Björklund på måndagen.
Bild 2 av 2 Jan Björklund på måndagen.
Foto: Alexander Mahmoud

Bakgrunden till mötena är att L vill ha besked direkt från de båda partiledarna om vad de kan erbjuda i regeringsförhandlingarna. 

– Vi har i dag haft fördjupande diskussioner, men vi har inte tagit beslut. Det gör vi på partirådet på söndag, säger Jan Björklund till Aftonbladet.

På frågan om Löfven eller Kristersson lämnat några nya besked svarar han:

– Nej det kan jag inte påstå. Däremot har partistyrelsemedlemmar som rest hit från landet kanske inte uppfattat alla besked tidigare. Det är viktigt att fler får ta del av deras svar på olika svåra frågor. Men jag som träffar dem ofta kan inte säga att de har sagt något nytt.

Partistyrelsen tar ställning på lördag, en dag innan partirådet. På måndag nästa vecka lämnar talmannen Andreas Norlén fram sitt förslag till statsministerkandidat, som riksdagen sedan tar ställning till två dagar senare.