Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Björklund sågar överklagade betyg

Elever bör kunna överklaga sina betyg, föreslår en statlig utredning som i dag lämnas till regeringen. Men utbildningsminister Jan Björklund sågar förslaget på stående fot.

De betyg som ska få omprövas enligt förslaget är slutbetygen i nian och kursbetygen i gymnasieskolan.

Den lärare som har satt betyget ska ändra betyget om det är "uppenbart oriktigt", enligt den nya skollagen. Dessutom föreslås att en elev som inte får någon betygsändring av läraren ska kunna få beslutet omprövat av rektorn. Därefter får rektorn, om denna anser att betyget är felaktigt, sätta ett nytt betyg, enligt ett pressmeddelande från utbildningsdepartementet.

Bakgrunden är utredningar som visat att lärare sätter betyg på olika och oklara grunder.

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) sågar utredningens förslag.

– Vi ska lyssna på remissinstanserna, men min preliminära bedömning är att utredningens förslag inte ska genomföras. Nackdelarna är större än fördelarna, säger han.

Enligt Björklund skulle det leda till kraftig byråkratisering och bara överklagandeprocessen skulle kosta 250 miljoner kronor om året. Dessutom skulle det innebära kraftigt ökade krav på lärarna att dokumentera sitt arbete.

– Det kan också bli en väldig fixering vid skriftliga provresultat. I vissa ämnen finns nationella prov, i andra ämnen förekommer andra prov som läraren själv konstruerar.

Om regeringen fick en kvarts miljard att satsa på skolan finns det enligt Jan Björklund annat som är mer angeläget.

– Min slutsats är att förslaget inte går att genomföra.

Elevens överklagande ska enligt förslaget lämnas skriftligt till den berörde läraren som sedan lämnar vidare till rektorn. Denne ska avgör om lärarens betyg är riktigt i förhållande till kursplan och elevens prestationer, som skrivningar, elevarbeten och lärarens anteckningar.

– Rektorn ska kunna anlita andra, lärare eller en grupp av lärare, lärarpaneler eller nämnder av lärare som granskar lärarens betygsunderlag, säger utredaren Leif Davisson.

– Om betyget är oriktigt ska rektorn kunna ändra betyget, men det får inte bli ett lägre betyg, utan oförändrat eller högre, säger han.

Även läraren ska kunna ändra ett betyg efterhand, men bara till ett högre betyg.

De rödgröna partierna samt Centern och Kristdemokraterna har sagt ja till förslaget.

Sveriges elevråds centralorganisation (Seco) är positiv till förslaget, men kritisk till att överklagande ska riktas till rektorn på den egna skolan.

– Rädslan är att rektorn har en jävssituation. En lärare ska ju jobba kvar på skolan under många år medan eleven snabbt försvinner därifrån. Om förslaget blir verklighet kommer den reella möjligheten att få sina betyg korrigerade att vara ganska liten tror vi, säger Mattias Hallberg, pressekreterare på Seco.

Lärarnas Riksförbund (LR) är över lag positivt till möjligheten att elever ska kunna ompröva betyg.

"Ett betyg är ett myndighetsbeslut och ett myndighetsbeslut ska kunna omprövas", skriver ordförande Metta Fjelkner.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.