Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Björklund tappar många kärnväljare

Foto: Roger Turesson

Det lyfter inte för Folkpartiet. Nya siffror från DN/Ipsos visar att kärnväljarna sviker. Bara 62 procent av FP-väljarna i förra valet vill rösta på dem igen. Men det är inget onormalt, menar FP-ledaren Jan Björklund, som i dag äntrar talarstolen i Almedalen.

Det har inte lyft för Folkpartiet efter valet 2010. Ni ligger under valresultatet i de flesta opinionsmätningarna. Varför?

– Det är ju tufft att sitta i regering. Alla allianspartier ligger nu under sitt valresultat. Vi är mitt inne i en mandatperiod, kritik riktas alltid mot regeringen och ingen avkräver oppositionen besked just nu. Så det är ganska naturligt.

Nya siffror från DN/Ipsos tyder på att era kärnväljare sviker er. Bara 62 procent av dem som röstade på Folkpartiet i förra valet säger sig vilja göra det igen. Motsvarande siffror för S och M är 90 respektive 85 procent. Hur förklarar du det?

– Det är också ganska vanliga siffror mitt i en mandatperiod. Vår väljarkår är rätt rörlig, liksom andra mittenpartiers.

Folkpartiet har halverats på tio år, från drygt 13 procent i valet 2002 till runt 6 procent i dag. Varför har ni tappat så mycket?

– Att ha tappat lite drygt en procentenhet på sex års regerande är inget anmärkningsvärt. Men vi är inte nöjda utan inför valet ska vi gå uppåt.

Men den långsiktiga nedgången, har du någon förklaring till den?

– Vi gjorde ju ett kanonval 2002. Det berodde delvis på att Moderaterna klappade ihop. Jämför man med det valet blir ju allt sämre.

Är det ett problem i alliansen att Moderaterna har växt sig så starka på de mindre partiernas bekostnad?

– Det är inget problem i alliansen, men jag vill naturligtvis ändra på det förhållandet och att Folkpartiet ska bli större. Jag tror orsaken är att finanskrisen har varit totalt ­dominerande i den politiska debatten under de senaste tre, nästan fyra åren. Moderaterna har haft huvudansvaret för statsfinanserna och har fått mycket förtroende för det.

Vill du ha en ny folkomröstning om svensk anslutning till euron?

– Ja, men frågan är inte aktuell under den här mandatperioden. För det första måste den akuta skuldkrisen åtgärdas. Eurosamarbetet kommer att utvecklas och stagas upp mer, det blir mer samarbete och mer regler. Först när alla förändringar är klara kan man på nytt börja diskutera Sveriges förhållande.

Hade Sverige varit i ett bättre läge i dag om vi infört euron?

– Vi hade varit i ungefär samma läge som nu. Tyskland och Finland går ju som tåget, och de är båda med. Men skuldkrisen har blottlagt brister i eurosamarbetet som nu måste åtgärdas.

När kan frågan resas på allvar nästa gång?

– Det blir tidigast under nästa mandatperiod.

Reinfeldt gav en pik åt Folkpartiet i sitt tal med sin replik om språktest – och fick kvällens kanske kraftigaste applåd. Hur reagerade du på det?

– Han sa att man inte behöver språktest för att kunna jobba. Det håller jag med om och det har heller ingen föreslagit. Vad vi har föreslagit är att för att bli medborgare så ska du ha en viss kunskap om hur Sverige fungerar och också kunna ett minimum av svenska.

Ändå: Hans replik var ju uppenbart riktad mot er. Hur känns det?

– Vi får väl se vad jag säger i mitt tal...

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.