Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Björklund: Värnplikt kan behövas

Folkpartiledaren Jan Björklund utesluter inte att ”någon form” av värnplikt kan behövas.

Han säger också ja till surrogatmödraskap om det inte blir kommersialiserat.

Många av frågorna i SVT:s partiledarutfrågning rörde sig kring ämnen där FP tycker annorlunda än andra partier i regeringen. Björklund vill att Sverige går med i Nato. Partiet har tidigare också fört fram förslag på en begränsad värnplikt.

– Om utvecklingen fortsätter med ett allt aggressivare Ryssland, så utesluter inte jag att man måste skala upp försvaret och då behöver vi fler enheter, sade han.

– Jag utesluter inte att vi om några år i någon form behöver återinföra värnplikten.

Björklund pressades på varför FP i sitt valmanifest vill avskaffa värnskatten, medan finansministern pratar om att skatter behöver höjas. FP-ledaren försäkrade att de är överens och medgav att det kan dröja innan värnskatten kan avskaffas.

Björklund vill se en tredje pappamånad för att ge unga kvinnor samma chanser på arbetsmarknaden. På 90-talet var han helt emot pappamånader.

– Man kan väl ändra sig och bli klokare med åren.

Björklund vill tillåta surrogatmödraskap i Sverige, så länge det inte blir ”kommersialiserat”. Han anser också att skolan måste förstatligas och menade att skolan ”överlämnats till amatörer” i kommunerna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.