Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Björklund: Vi ska inte driva fram nyvalsröra

Foto: Roger Turesson

Moderaternas besked om att närma sig Sverigedemokraterna är ”olyckligt”, enligt L-ledaren Jan Björklund. Han stänger samtidigt dörren för alla former av samarbete med SD.

– Liberalerna kommer inte att samarbeta med Sverigedemokraterna och vi kommer inte att förhandla med dem. Sen får Moderaterna ta ansvar för sin ståndpunkt, säger han.

I torsdags meddelade Moderaterna att partiet kan tänka sig att fälla regeringen redan nu med hjälp av Sverigedemokraterna och att M vill börja förhandla med SD i riksdagen.

I en DN-intervju ger Liberalernas partiledare Jan Björklund sin syn på utspelet.

Hur reagerade du på Moderaternas besked?

– Jag tycker att det är olyckligt. Vi ska inte medvetet driva fram åtta månader av nyvalsröra. Men vi är överens om vad som är huvudmålet, och det är att vi fyra allianspartier ska få fler mandat än de rödgröna och då ta över regeringsmakten, säger Jan Björklund.

Det här är ju inte vilken fråga som helst utan handlar om hur landet ska styras….?

– Där har vi olika uppfattning. Jag tycker att det är viktigt att alliansen håller ihop. Även om vi inte vinner 2018 måste vi satsa på att vinna gången därpå. Alliansen är inte ett kortsiktigt projekt utan ett långsiktigt projekt för att styra Sverige i en annan riktning.

– I ett läge där vi inte blir större än de rödgröna menar jag att alliansen ska vara beredd att samverka över blockgränsen.

Skadar detta alliansen?

– Jag hade naturligtvis tyckt att det var bättre om vi var överens om min linje. Men vi är fyra partier och vi är oense om vad som händer i en sådan situation. Liberalerna är inte beredda att förhandla med Sverigedemokraterna eller att regera med ett aktivt stöd av dem.

Ändå säger du att du ska sitta i samma konstellation som en som kan tänka sig att samarbeta med dem…?

– Moderaterna får ta ansvar för det. Liberalerna kommer inte att samarbeta med Sverigedemokraterna och vi kommer inte att förhandla med dem.

Ser du någon risk för att det här kommer att påverka alliansen negativt?

– Det behöver inte göra det men det finns en risk att centrifugalkrafterna leder dithän. Jag vill dämpa tonläget och jag vill att mina kollegor i de borgerliga partierna nu gör det för annars kan det ta skada. Vi som bär ansvaret måste nu ta ansvar för att dämpa tonläget och hålla samman alliansen.

Många menade ju efter M-beskedet att det här är slutet på alliansen. Vad tycker du om att M-ledaren sätter alliansens framtid på spel?

– Jag tycker att den dramaturgin är överdriven. Man får uppfatta hennes uttalande som att hon redogör för M:s andrahandsalternativ – om alliansen inte blir större än de rödgröna. Då har de en uppfattning om hur Sverige ska styras. Vi har en annan uppfattning.

Kan alliansen överleva en valförlust?

– Jag menar att alliansen under överskådlig tid är det bästa instrumentet för oss som vill ha en liberal samhällsutveckling. SD ingår inte i det. Att splittra alliansen långsiktigt vore mycket skadligt för Sverige med de liberala utgångspunkter som jag har.

Hur ser du på förutsättningarna för en mittenregering?

– Jag tror inte på det. Jag tror att alliansen och S skulle kunna åstadkomma en hel del bra reformer för Sverige, och dessutom isolera ytterkantspartierna. Men däremot om man skulle splittra alliansen så tror jag att alliansen är splittrad för lång framtid.

Varför är det så viktigt att M är med?

– Jag tror inte på en socialistisk samhällsinriktning. För den långsiktiga samhällsutvecklingen så finns det en mer liberal samsyn mellan allianspartierna.

Har du funderat på att lämna alliansen?

– Nej. För oss är alliansen ett sätt att göra Sverige mer liberalt. Men det bygger på att vi fyra kan styra Sverige utan att behöva förhandla med Sverigedemokraterna och utan att behöva ha med Vänsterpartiet. Om alliansen inte finns, då kommer de rödgröna att styra Sverige.

Hur ska alliansen kunna vara ett trovärdigt regeringsalternativ om ni är oense om regeringsfrågan?

– Det viktiga är att vi är överens om huvudfrågan. Det får inte skymmas av att vi har olika uppfattningar om vad som händer om vi förlorar.

– Syftet med allianssamarbetet är trefaldigt: att hålla de rödgröna ute, alliansen inne och SD nere. Men om alliansen inte håller samman lyckas inget av det. Därför är det värt rätt mycket att hålla ihop.

Är Anna Kinberg Batra den naturliga borgerliga statsministerkandidaten?

– Det finns fyra kandidater men den som är ledare för det största partiet är den som kommer i fråga i första hand.

Hur ser du på att M vill samarbeta med SD i riksdagens utskott?

– Liberalerna kommer inte att samarbeta med Sverigedemokraterna i riksdagens utskott. Alliansen kommer inte att samarbeta med SD i riksdagens utskott. Moderaterna får ta ansvar för att precisera vad de menar med att de ska samarbeta med SD.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.