Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Björklund vill återinföra värnplikt

Folkpartiledaren Jan Björklund vill backa bandet och återinföra viss värnplikt.

– Vi behöver kunna organisera fler förband i Sverige, säger Jan Björklund.

Bakgrunden till Jan Björklunds utspel är utvecklingen i Ryssland, där folkpartiledaren gör en annan bedömning än statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Vi ser en aggressiv och offensiv rysk upprustning. Det gör att försvaret som vi nu har inte räcker till när det gäller mängden personal, säger Björklund.

Som ett svar på det nya säkerhetspolitiska läget som Björklund ser förordar han att försvaret organiseras om. För att det ska finnas tillräckligt många soldater vill folkpartiledaren ha en mix av yrkessoldater och värnpliktiga, eller mer korrekt reservister. Folkpartiförslaget innebär att före detta soldater eller personer som genomgått en militärutbildning kan placeras i en reserv som kan mobiliseras i händelse av en kris.

– Vi behöver kunna organisera fler förband i Sverige med den hotbild vi kan se från Ryssland mot Sverige. Den nuvarande armén är organiserad för internationella insatser, säger Jan Björklund.

Folkpartiet vill utöver att införa en reserv att Sverige går med i Nato senast 2020 samt att försvarsanslagen höjs under nästa försvarsbeslutsperiod som inleds 2016.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.