Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-19 04:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/bjorklunds-motstandare-ger-inte-upp/

Politik

Björklunds motståndare ger inte upp

Mats Persson.
Mats Persson. Foto: Jessica Gow/TT

Förlorarna i striden om Liberalernas vägval har inte gett upp. Ekonomisk-politiska talespersonen Mats Persson kommer att slåss för ett nej till S-samarbetet om partirådet kallas in.

– Det som bäst skulle hålla ihop vårt parti är att vara i en oppositionsroll, säger han.

Rätta artikel

Torsdagen var dagen då de olika falangerna inom Liberalerna slickade såren efter striden som slutade m ed ett ja till att diskutera budgetsamarbete med Socialdemokraterna. En lista med L-krav har nu överlämnats till Stefan Löfven. 

Liberalernas linje är att man kan släppa fram honom som statsminister om S gör tillräckliga eftergifter i den ekonomiska politiken. Men först måste L-ledamöterna i riksdagen få ett mandat från partirådet, en församling på cirka 90 personer, bland annat från partidistrikten.

Det betyder enligt flera L-källor att partiets vägval ännu inte är helt avgjort, trots en tydlig majoritet i både riksdagsgrupp och partistyrelse. Den bedömningen gör också Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson, som är motståndare till ett budgetsamarbete med S.

Läs mer: Löfven kan tvingas be om mer tid 

– På partirådet kommer olika uppfattningar att komma upp till ytan. Jag kommer att argumentera för att det som bäst håller ihop vårt parti är att ta rollen som ett konstruktivt oppositionsparti. Det är partirådet som avgör, säger han.

Mats Persson anser att L borde markera sin oppositionsroll genom att inte rösta för någon statsministerkandidat. Men motståndet mot Björklund-linjen är splittrat. Andra anser att man borde rösta nej både mot höger och vänster.

Enligt DN:s källor är Jan Björklunds position som partiledare inte akut hotad, trots att tunga partiföreträdare inte delar hans uppfattning och att splittringen kvarstår. 

Allan Widman är försvarspolitisk talesperson och en av dem som röstade emot att öppna för budgetsamarbete med S.

– Jan Björklund har enligt min mening utövat ett skickligt ledarskap under denna långa och besvärliga höst, lyssnande och med respekt för olika tankar, säger han.

Hur partiet ska kunna läka ihop är en öppen fråga. Enligt Allan Widman hänger det mycket på vad utfallet blir av förhandlingarna med S.

– Blir det en framgång där, då blir lättare.

Läs mer: Lööfs kravlista för att överväga att släppa fram Löfven