Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Björn Söder är SD:s talmanskandidat

Björn Söder, partisekreterare i Sverigedemokraterna.
Björn Söder, partisekreterare i Sverigedemokraterna. Foto: TT

Sverigedemokraterna nominerar sin partisekreterare Björn Söder till posten som andre vice talman i riksdagen.  ”Det är väldigt hedrande, naturligtvis”, säger Söder till TT.

Det är första gången som Sverigedemokraterna får en talmanspost. Praxis säger att riksdagens tredje största parti ska ha jobbet som andre vice ordförande. Vänsterpartiet har protesterat och anser att praxis ska frångås i SD:s fall.

Björn Söder avfärdar invändningarna.

– Det får stå för dem. Jag förstår inte kritiken, säger han till TT.

Björn Söder är SD:s partisekreterare och en av de mäktigaste i kretsen kring Jimmie Åkesson. Han blev medlem redan 1995 när partiet fortfarande leddes av Mikael Jansson. I slutet av 1990-talet inledde Söder sin karriär som kommunpolitiker i skånska Höör.

Björn Söder är känd för sitt hetlevrade humör och emellanåt mycket offensiva debattstil. Han är civilingenjör, utbildad i Lund.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt är direkt kritisk till Björn Söder som talman.

– Det är en person som utmärkt sig genom en rad homofoba och rasistiska uttalanden tidigare. Jag trycker att det är direkt olämpligt att ha en sådan talman.

Sjöstedt tycke inte att SD ska ha en talman:

– Det är direkt olämpligt att ha ett högerextremt och rasistiskt parti i den här nyckelpositionen, till exempel i kontakten med andra länder. Därför kommer vi inte att rösta för Svergedemokraterna.

Björn Söder har utmärkt sig genom att förespråka dödsstraff, en åsikt som hans partiledare Jimmie Åkesson inte delar. Han meddelade redan förra året att han tänkte lämna rollen som partisekreterare under 2014. Riksdagsledamot har han varit sedan 2010 då partiet för första gången kom in i riksdagen.

Posten som andre vice talman innebär att Björn Söder kommer att delta i ledandet av riksdagens arbete. I jobbet ingår också att representera Sverige internationellt i olika sammanhang. Vice talmän ska också vara redo att agera som statschef i fall varken monarken, tronföljarna eller ordinarie talman kan göra det.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.