Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Björn Söder kritiseras för inlägg om Ikeadådet

Foto: Christine Olsson/TT

Vice talmannen Björn Söder (SD) får kritik för ett Facebookinlägg där han spekulerar kring hur offren på Ikea skulle ha känt inför uppmaningen om att ”öppna era hjärtan”. ”Björn Söder är enbart talman när han går in för mig i kammaren”, säger talmannen Urban Ahlin, (S).

Björn Söder (SD) vill i sitt Facebookinlägg påminna om dåvarande statsministern Fredrik Reinfeldts tal förra året om att svenskarna ska öppna sina hjärtan för människor på flykt.

”Tror inte att den mördade mamman och sonen på Ikea i Västerås skulle hålla med ex-statsministern... Dags att vakna, svenska folket, och förpassa sjuklöverns politik dit den hör hemma! På skräphögen”, skriver Söder i inlägget.

Texten har fått uppskattande kommentarer, bland annat från människor som vill åtala nuvarande regering för landsförräderi, men den har framförallt genererat en stor skopa kritik och ilska.

Jesper Skalberg, riksdagsledamot för M, skriver på Twitter: ”När nu Björn Söder (SD) påminner oss om att han är en hatisk invandringskritiker vill jag påminna: SD måste röstas bort, inte tystas.” Och socialdemokratiska Veronica Palm skver ” Efter de fruktansvärda morden går mina och mångas tankar till offren och de anhöriga. Men Söder tänker inte så...”

Riksdagens talman Urban Ahlin, som är socialdemokrat, vill inte uttala sig, trots att Björn Söder ingår i talmanspresidiet som han är chef för.

– Björn Söder är enbart talman när han går in för mig i kammaren. Annars är han en vanlig riksdagsledamot. Då kan han göra vad han vill och det förväntas säkert också av honom, säger han.

DN har sökt Björn Söder, men förgäves. På onsdagskvällen gick Söder ut med ett nytt inlägg på Facebook: ”Sanningen gör ont. Jag förstår det. Särskilt när man haft och fortsätter ha skygglappar för ögonen och inte vill inse hur verkligheten förhåller sig.”

Samtidigt uttalade sig SD:s partiledare Jimmie Åkesson i SD-kuriren, där han säger att han inte vill spekulera kring vad som har hänt utan låta utredningen ha sin gång.

Henrik Vinge är pressekreterare hos Sverigedemokraterna.

– Det Björn skriver på sin Facebook får han svara för själv. Jag vill inte recensera det, säger han till DN.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.