Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Björn Söder ny vice talman

01:55. Björn Söder (SD), Stefan Löfven (S) och Jimmie Åkesson (SD) om talmansomröstningen.

Med rekordsvagt stöd, 52 röster av 344, valdes på måndagen sverigedemokraten Björn Söder till riksdagens andra vice talman. Efteråt ansåg V-ledaren Jonas Sjöstedt att riksdagen sänt ut en viktig signal, medan SD-ledaren Jimmie Åkesson beskrev omröstningen som ”helt onödig”.

– Vi har fått den platsen i talmanspresidiet av väljarna och inte av de övriga partierna här. Och det är väljarna som är viktiga tycker jag, säger Jimmie Åkesson.

Han försökte tona ner det faktum att hans partisekreterare, som ska lämna sin post i november, bara fick stöd av 52 ledamöter. Det var dock sex fler än antalet SD-ledamöter, 46 stycken, som fanns på plats i plenisalen.

– Det har ingen betydelse. Jag tycker att det ska bli väldigt häftigt att se en sverigedemokrat leda kammarens lagstiftande arbete, säger Åkesson.

I de två tidigare röstomgångarna var det sju respektive fem från de rödgröna eller allianspartierna som gick emot partilinjen och gav sitt stöd till Sverigedemokraternas förste person i talmanspresidiet.

– Det var positivt, tycker Söder.

Han tycker ändå att partierna vid sidan om Vänsterpartiet borde röstat för honom om de säger sig följa gängse praxis att det tredje största partiet ska ha den andra vice talmansposten.

– Om de andra verkligen stod bakom praxis borde de kanske följt den också. Det var mest tomma ord, säger Björn Söder.

Det var Vänsterpartiets gruppledare Hans Linde som tog initiativ till omröstningen, trots att det bara fanns en kandidat till posten som andre vice talman. Han var två timmar försenad och höll på att missa uppropet i riksdagen klockan 11, men efter att ha bytt om på en av toaletterna utanför plenisalen kunde han gå upp i talarstolen och begära sluten omröstning.

Den genomfördes tre gånger på raken med slutna valsedlar och tog över tre timmar att genomföra. Det blev den avgående talmannen Per Westerbergs sista uppdrag på riksdagens podium.

– Det drar ett löjets skimmer över riksdagen, tyckte Björn Söder.

Vänsterpartiet såg den utdragna omröstningen som en seger.

– Det skickar en viktig signal till omvärlden att en sverigedemokrat som talman har en mycket svagt stöd i riksdagen, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt.

Även Socialdemokraternas ledning uppmanade sina ledamöter att rösta blankt, trots att partiet sade sig stödja principen att tredje största parti ska ta den andra vice talmansposten.

– Vi hade ingen uppfattning om att ha en sluten omröstning. Nu blev det en sluten omröstning och då ville vår riksdagsgrupp inte rösta för en sverigedemokrat, och då blev det blankt i stället, säger S-ledaren och blivande statsministern Stefan Löfven.

Fakta.Talmansvalet

Innan valet av andre vice talman var klart krävdes tre slutna omröstningar. I de två första krävdes majoritet, men i den tredje fanns inte det kravet.

Vid de två första omröstningarna var 345 av riksdagens 349 ledamöter närvarande. Tre sverigedemokrater och en folkpartist var anmälda som frånvarande.

I den första röstomgången fick Björn Söder 53 röster och i den andra 51. Det innebär att sju ledamöter från andra partier gav honom sitt stöd i den första omgången och fem i den andra. Och i den tredje omröstningen var det alltså sex ledamöter från andra partier som gav honom sitt stöd.

I den tredje omröstningen röstade 344 ledamöter eftersom den moderata riksdagsledamoten Jörgen Andersson från Kalmar missade omröstningen.

Vilka som röstat på Söder är oklart eftersom omröstningen genomfördes med valsedlar. ​

Mats J Larsson

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.