Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Björn Söder (SD): Kungen ska föreslå statsminister

Kung Carl XVI Gustaf
Kung Carl XVI Gustaf Foto: Johan Nilsson/TT

I framtiden ska kungen föreslå statsminister. Det föreslår Björn Söder (SD) i en motion till riksdagen.

– Valet till talman och talmansämbetet i sig skulle därmed undgå att dras in i politiska fulspel, skriver Björn Söder i motionen. 

VAL 2018

Under den förra mandatperioden var Björn Söder andre vice talmannen – en post som SD föreslog att han skulle fortsätta inneha. Men i samband med riksdagens öppnande den 24 september röstades Vänsterpartiets Lotta Johnsson Fornarve fram till den posten i stället. 

Nu vill Björn Söder att talmannens uppgift att föreslå statsminister ska tas bort. Därför har han nu lagt en motion om detta – något som Aftonbladet uppmärksammade först.

Björn Söder
Björn Söder Foto: Per Groth/TT

I motionen skriver Björn Söder att han vill att kungen i egenskap av statschef ska få uppdraget att föreslå en statsminister för riksdagen. 

Björn Söder förklarar att Sverige skiljer sig från andra parlamentariska demokratier genom att talmannen, i stället för statschefen, har till uppgift att föreslå en ny statsminister för riksdagen. Han hänvisar till Torekovskompromissen som för nästan 50 år sedan fråntog monarkens inflytande över regeringsbildningen. 

– Då hade vi ett helt annat politiskt landskap än vad vi har nu, säger Björn Söder till DN.

Söder förklarar att inget av blocken längre har en majoritet och att det politiska läget har försvårats på grund av det, vilket han också skriver i motionen. 

– Det vi kunde se nu i samband med valet och det som följde var att talmansvalet drogs in i ett politiskt strategispel som vi inte har sett tidigare, säger Björn Söder. 

Söder menar att i samband med talmansvalen 2018 slogs all tidigare praxis ut. 

– Det är därför kanske läge nu att vidta åtgärder för att talmansrollen skiljs från det rent politiska spelet kring statsministerrollen och inte fortsätter att bli föremål för partipolitiska strategier och smutsigt spel, säger han. 

Därför vill Björn Söder att ansvaret för att föreslå ny statsminister för riksdagen går tillbaka till kungen som står utanför partipolitiken.  

”Både valet till talman och talmansämbetet i sig skulle därmed undgå att dras in i politiska fulspel som skedde 2018, vilket inte är värdigt ämbetet eller riksdagen”, står det i motionen. 

Hur tror du att motionen kommer att mottas i riksdagen? 

– Jag tror inte att det finns några förutsättningar för att den här motionen kommer att gå igenom, säger Björn Söder.

– Men kanske så sår man ett frö i alla fall om att det kanske är läge att se över den här Torekovskompromissen och se om den behöver uppdateras. 

Läs mer: Det här gör talmannen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.