Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Blocken behåller sina väljare

Väljarna rör sig till stor del inom blocken. Socialdemokraterna förlorar mest till Miljöpartiet men också till Vänsterpartiet. Moderaterna har tagit de flesta nya väljarna från de andra allians­partierna.

Stödet för Socialdemokraterna har kretsat kring 25 procent i opinionsundersökningarna den senaste tiden. Därför är det rekordlåga resultatet på 24,2 procent i DN/Synovate ingen överraskning.

Jämför man den aktuella mätningen med valresultatet 2010 blir det genast intressantare.

Socialdemokraterna minskar med 6,5 procentenheter och tappar i särklass mest. Men det rödgröna blocket minskar mycket mindre. Det beror på att Miljöpartiet har ökat med 4,9 procent­enheter och Vänsterpartiet med 0,7 procentenheter jämfört med valet 2010.

När DN/Synovate frågar intervjupersonerna vilket parti de röstade på i det senaste valet och vilket parti de tycker är bäst just nu visar det sig att var fjärde väljare har lämnat Socialdemokraterna. Ungefär två tredjedelar av dem har gått till Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Det visar att Socialdemokraterna är hårt trängt från två håll. Både Miljöpartiet och Vänsterpartiet ökar i storstäder och större kommuner och bland medlemmarna i facken LO och TCO. Det är viktiga väljare som Socialdemokraterna behöver för att komma tillbaka.

Moderaterna ökar med 5,6 procentenheter jämfört med valet 2010. Men den största delen av de nya väljarna kommer från de övriga allianspartierna.

Kristdemokraterna minskar mest och det visar tydligt att de moderata stödröstarna har återvänt. KD, som skakas av en partiledarstrid, hamnar återigen under riksdagens fyra­procentsspärr.

Centerpartiet hoppades mycket på Annie Lööf som valdes till ny partiledare i september. Men partiledarbytet har inte gett önskat resultat och partiet ligger nu 1,2 procent under valresultatet på 6,6 procent. Även Folkpartiet har minskat men marginellt.

Om småpartierna fortsätter att backa kommer det att leda till spänningar inom alliansen. Därför kan vi räkna med fler soloutspel från småpartierna som statsminister Fredrik Reinfeldt får hantera.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.