Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Blogg: Juholt pressas för a-kassebantning

På torsdag ställs socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt inför ännu en prövning. Då träffas den inre kärnan av partiets verkställande utskott och ryktena har åter börjat gå om att Juholts ställning kan försvagas ytterligare eller att han kan tvingas avgå.

Det är tidningen Vis politiska reporter Anita Kratz som i en blogg skriver att Juholt kan tvingas avgå på torsdag. Enligt Kratz har Håkan Juholt försökt minska den satsning på förbättringar i a-kassan som skulle ingå i socialdemokraternas skuggbudget till 600 miljoner när den presenterades i höstas.

Bantningen mötte så starkt motstånd i partiets riksdagsgrupp att Juholt fick backa och till slut gå med på att satsa 3,7 miljarder kronor på att förbättra a-kassan.

Men Juholts försök att banta satsningen, som inte är bekräftad av några namngivna källor, ska ha irriterat LO och ordföranden Wanja Lundby-Wedin. Enligt anonyma källor som åberopas av Anita Kratz diskuterades Juholts agerande vid ett styrelsemöte hos LO i måndags. Flera av deltagarna ska då ha sagt sig tappat förtroendet för Juholt.

På torsdags möts den inre kärnan i socialdemokraternas verkställande utskott och då ska också partiledarens ställning åter komma att diskuteras.

"Det här med att han inte hållit sig till sanningen i a-kasseturerna har irriterat många och gör Juholts sits ohållbar", säger en källa med god insyn i VU skriver Anita Kratz.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.