Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Bodström nekas ledighet

Foto: Scanpix

Förre justitieministern Thomas Bodström (S) fick i dag avslag på sin ledighetsansökan till riksdagen.

Nu återstår att se om han väljer att stanna i USA - eller komma hem till sin riksdagsplats.

– Jag önskar att han finns kvar i partiet, säger Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Sven-Erik Österberg.

Thomas Bodström har begärt föräldraledighet för ett av sina barn för sin vistelse med familjen i USA. På onsdagsförmiddagen träffades riksdagens talman och partiernas gruppledare för att diskutera ärendet.

Enda sättet för Thomas Bodström att behålla sin riksdagsplats är att avbryta sin vistelse med familjen i USA och komma hem till Sverige.

– Det är något han själv måste bedöma utifrån sin situation vad han kan göra. Jag har en önskan ur partiets riktning var jag vill se Thomas Bodström, men hans beslut ligger hos honom och det har jag full respekt för, säger Österberg.

Han ville ge heltidsledighet från riksdagen till Bodström, trots att han bara begärt föräldraledighet på deltid. Men de andra partiernas gruppledare var emot.

– När diskussionen är uppe på bordet ser vi att det skulle kunna få stora konsekvenser för andra ledigheter.

Enligt Försäkringskassan har Bodström bara rätt till 20 procents tjänstledighet. Normalt är riksdagen restriktiv med tjänstledigheter.

Talman Per Westerberg har lagt ut en officiell motivering till beslutet att inte bevilja Thomas Bodström tjänstledigt på riksdagens hemsida.

”Gruppledarna har uppfattningen att ledigheten ej ska beviljas, då huvuddelen av den aktuella ledigheten inte avser föräldraledighet med föräldrapenning. Partiell ledighet kan ej beviljas och därför går ledigheten utanför den praxis som tillämpas”, står det i ett pressmeddelande.

Talmannen kommer att föreslå att riksdagens kammare slår fast beslutet den 19 oktober.

Det är låga odds på att Thomas Bodström stannar i USA. På eftermiddagen skickade spelbolaget Ladbrokes ut ett pressmeddelande där oddset är 1,50 gånger pengarna för den som tror att Bodström inte kommer hem till Sverige och riksdagen.

Den som tror att han avbryter USA-vistelsen får 2,40 gånger pengarna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.