Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Bodström sågar slutenhet i S

Thomas Bodström.
Thomas Bodström. Foto: Janerik Henriksson / Scanpix

Socialdemokraterna är slutet och odemokratiskt, och det fungerar inte i dag. Blir partiet inte öppnare räcker det inte med en bra politik för att vinna val, skriver förra justistieministern Thomas Bodström (S) i en debattartikel.

”Hur kommer det sig att man inom det socialdemokratiska partiet är så förtvivlat rädd för att föra en debatt i dagsljus?”

Det frågar sig den förra socialdemokratiska justitieministern Thomas Bodström i en debattartikel i Svenska Dagbladet. På första maj ska han göra en kort comeback i politiken, men han gör det ”med viss frustration” efter turerna kring först tillsättandet och därefter petandet av Omar Mustafa.

Problemets kärna i affären Mustafa är inte om Veronica Palm agerat fel, Carin Jämtin varit för otydlig eller Stefan Löfven varit för osynlig, menar Thomas Bodström, utan ”att Socialdemokraterna fortfarande har ett djupt odemokratiskt arbetssätt”: De ”sekteristiska” metoderna i partiet fungerar inte i dagens samhälle.

Den bristande öppenheten blev tydlig under kongressen i mars, anser Bodström. 450 pålästa ombud kom till Göteborg från hela landet men fick sedan inte vara med och fatta beslut i kongressalen. Politikens inriktning klubbades i stället av en liten klick som gjorde upp på egen hand, skriver han.

Med en öppnare process, där beslut inte var klara på förhand, kunde det ha blivit spännande och livaktiga debatter om exempelvis vinster i välfärden och behovet av fler pappamånader, menar den tidigare justitieministern. I stället blev det hätsk retorik mellan meningsmotståndare, där ”förlorarna nu ruvar på hämnd”.

Allra värst blev det när platserna i styrelsen och verkställande utskottet skulle bestämmas, tycker Bodström. Besluten fattades åter bakom stängda dörrar.

”Varför kan inte kongressen ta ställning? Det bästa vore väl om kandidaterna själva får berätta varför de ska väljas och därefter föra en spännande debatt där bästa man eller kvinna må vinna.”

Hade Omar Mustafas namn förts fram i god tid hade en öppen debatt kunnat föras om hans engagemang i Islamiska förbundet, skriver Thomas Bodström.

När det gäller själva politiken borde läget vara gott inför nästa val, är hans analys. ”Men så länge partiet fortfarande är ett slutet, omodernt och odemokratiskt parti finns en stark oro för hur det ska gå.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.