Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

”Bodström sprider myter”

Heléne Fritzon.
Heléne Fritzon. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

Fyra tunga socialdemokrater pekas ut som ansvariga för Mona Sahlins avgång. Kvartetten kuppade bort Sahlin, skriver förre justitieministern Thomas Bodström i en ny bok.

– Han sprider myter och personangrepp, svarar Morgan Johansson och Heléne Fritzon, två av de anklagade.

”Har man varit med ett tag känner man igen mönstret. När Håkan Juholt, en av Mona Sahlins främsta kritiker, dök upp i Aktuellt och meddelade att alla i partistyrelsen och verkställande utskottet borde ställa sina platser till förfogande visste jag att det var en kupp på gång”, skriver Bodström i sin nya bok ”Inifrån. Makten, myglet, politiken”.

Det var på söndagseftermiddagen den 14 november förra året som dåvarande S-ledaren Mona Sahlin meddelade sin avgång på en hastigt sammankallad presskonferens.

Tidigare samma dag hade ordförandena i de 26 S-distrikten träffats.

Mona Sahlin fick då veta att flera distrikt planerade att öppet säga att de inte hade förtroende för henne.

Någon vecka tidigare hade snöbollen satts i rullning när först SSU:s ordförande Jytte Guteland och sedan Håkan Juholt krävt att partiledningen skulle ställa sina platser till förfogande.

En månad efter avgången träffades Thomas Bodström och Mona Sahlin i New York. Hon berättade då att några av hennes starkaste motståndare i partiet låg bakom kuppen.

”Det var Heléne Fritzon och Morgan Johansson från Skåne, Håkan Juholt från Kalmar och Peter Hultqvist från Dalarna som låg bakom den. Delar av Stockholms stad hade nog också varit med på ett hörn, trodde hon”, skriver Bodström.

Uppgifterna om spelet bakom Mona Sahlins avgång är inte nya, men det är första gången en socialdemokrat med insyn öppet pekar ut Mona Sahlins motståndare.

Håkan Juholt vill inte kommentera uppgifterna. Men Heléne Fritzon och Morgan Johansson går till frän motattack. De anklagar Thomas Bodström för att sprida spekulationer som han hört i andra och tredje hand.

– Han sprider myter och personangrepp i syfte att öka intresset för sin bok. Det är inte omdömesgillt, säger de.

Mona Sahlin avgick, enligt Heléne Fritzon och Morgan Johansson, eftersom det fanns ett brett tryck i partiet på ett nytt ledarskap.

– Någon ”kupp” var det sannerligen inte, säger de.

Peter Hultqvist menar att Thomas Bodström inte kan veta vad som hänt eftersom han bodde i USA vid tidpunkten:

– Han använder ett spektakulärt arbetssätt för att sälja sin produkt, säger Hultqvist.

Nye S-ledaren Håkan Juholt beskrivs av Thomas Bodström som ett osäkert kort.

”Jag är säker på att Juholt kan locka tillbaka äldre, LO-medlemmar och soffliggare. Det är betydligt mer osäkert hur han kommer att lyckas med kvinnor, ungdomar, akademiker och storstadsbor.”

Thomas Bodström om. ..

... Mona Sahlin

”Hon var ofta för snabb att rusa ut i media i stället för att avvakta eller skicka någon annan.”

 Thomas Bodström avslöjar också att den dyra handväska som Mona Sahlin fick kritik för inför valet var en present från författaren Liza Marklund.

... Carin Jämtin

”Som partisekreterare är hon ytterst ansvarig för att partiet genom hennes egna initiativ kommer ut i den politiska debatten. Under sina fyra år som oppositionspolitiker i Stockholm visade hon inga sådana talanger.”

... det rödgröna samarbetet

”Peter Eriksson och Lars Ohly hade dessutom väldigt dålig personkemi. Båda brukade skicka sms till Mona Sahlin där de pratade skit om varandra.”

... kungen

”Ibland brukar det hävdas att kungen är viktig när stora affärer med andra länder ska genomföras. Det är naturligtvis bara nonsens.”

 Bodström beskriver också en resa till Thailand där han åt middag med kungaparet och Thailands dåvarande premiärminister Thaksin. ”Det var en mycket märklig kväll, där kungen och Thaksin efter några glas började skämta om hur korkat det var att vara självmordsbombare; då får man ju inte se resultatet, skrockade de.”

... partivännerna

”Många såg surare ut än normalt i den socialdemokratiska riksdagsgruppen, vilket inte säger lite”.

Thomas Bodström beskriver ett gruppmöte, även kallat ”döda timmen”, där han fick kritik för att sina advokatuppdrag. Bodström hämnades genom att hoppa av partiets fotbollslag i den årliga matchen mot de borgerliga.

...partiets framtid

Bodström tycker att partiet fastnat i gammaldags, företagarfientlig arbetarromantik. För att inleda en förnyelse vill han ta bort ordet ”arbetare” ur partinamnet och klippa banden till LO.

”Genom en nystart och nytt namn kan det också bli slut på allt sentimentalt prat om ´partiet´ och ´kamrater´.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.