Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Bokhandlaren som vill bli mäktigast i EU

I den lilla staden Würselen är det få som inte känner till Martin Schulz. Han var tidigare borgmästare här i elva år. Socialdemokraten siktar nu på att bli EU-kommissionens nästa ordförande.
I den lilla staden Würselen är det få som inte känner till Martin Schulz. Han var tidigare borgmästare här i elva år. Socialdemokraten siktar nu på att bli EU-kommissionens nästa ordförande. Foto: Jan Lewenhagen

Socialdemokraten och ex-bokhandlaren Martin Schulz vill bli EU:s tyngste makthavare. I elva år var han borgmästare i lilla Würselen. DN besökte staden och hittade ett konkurs­färdigt badhus och en lov­ordande efterträdare.

Två kvinnor stannar till vid övergångsstället. Nog känner de till Martin Schulz.

– Han lämnade ett minnesmärke efter sig, säger den ena syrligt.

– Men han menade väl, säger den andra överslätande.

Mer vill de inte säga. De är förtegna.

Vi är i Würselen, den tyska staden där Martin Schulz växte upp och där han fortfarande bor. Det är tio minuter med bil till den holländska gränsen och lika långt till Belgien. Mer Europa blir det inte.

Holländarna och belgarna kommer hit för att tanka bensin. Tyskarna åker över gränsen för att köpa diesel. Med euron är det lätt att jämföra priser.

Här var Martin Schulz borgmästare i elva år fram till 1998, nu vill han bli EU-kommissionens ordförande.

Kvinnan i blomsteraffären är inte lika förtegen som de två vid övergångsstället. ”Minnesmärket” är äventyrsbadet Aquana, bygget drevs igenom av Schulz och blev klart samma år som han lämnade sin post.

– Det går med förlust varje år, säger hon.

Lokaltidningen har nyligen rapporterat om hur staden fått gå in med skattepengar år efter år för att rädda badet från konkurs – knappt fyra miljoner euro (35 miljoner kronor) sedan 2010. Mycket pengar för en stad med 37.000 invånare.

Det är dagen efter att Martin Schulz talat vid ett stort S-möte på Alexanderplatz i Berlin. Det han säger får ingen egentligen att höja på ögonbrynen, men han gör det med ett nästan naivt engagemang som ­uppenbarligen väcker sympati.

59-åringen med de typiskt tyska pilotglasögonen verkar så glad över att äntligen få chansen att agera på samma scen som de stora. På mötet talar också utrikesministern Frank-Walter Steinmeier.

Martin Schulz har ingen spikrak karriär bakom sig och har varit relativt öppenhjärtlig om sina svårigheter som ung. Under tonåren på 70-talet hade han inga framtidsvisioner, i stället drack han häftigt och blev alkoholist.

Allt förändrades när han fick en andra chans. Schulz utbildade sig till bokhandlare, öppnade eget på Kasierstrasse 78 i Würselen och blev bokhandlaren som slutade dricka.

– Han var en väldigt bra chef och blir säkert en bra kommissions­ordförande. Det är honom väl unt, han är en riktig arbetshäst, säger Martina Schillings bakom bokhandelsdisken.

Hon började som lärling hos Schulz och köpte bokhandeln i början på 1990-talet när politiken tog all tid för Schulz. Hon prisar hans humor, säger att han är enormt ­beläst och kommer ihåg allt och hon berättar att intäkterna från den bok han gav ut om Europa förra året går till Würselens bibliotek.

– Han värnade om biblioteket och gjorde en massa andra bra ­­saker, men folk kommer alltid dragande med badhuset, säger Martina Schillings till försvar för sin företrädare.

Utanför bokhandeln sitter en kvinna och röker. Hon säger att hon är född i Würselen.

Martin Schulz? Ursäkta, men det säger mig ingenting, svarar hon.

Hon är ett undantag, de flesta känner till stadens berömde son, så också de två äldre män som står och pratar i sommarvärmen.

– Javisst, han bor ju där borta, säger en av dem och pekar. Och varje år kan man se honom på gatorna när det är stadsfest veckan efter pingst.

På söndag är det val, ska ni rösta?

– Självklart, det blir på Schulz, honom känner vi ju, svarar samme man, medan den andre tiger diplomatiskt.

Martin Schulz

• Född 1955
• Fadern var socialdemokrat, medan modern röstade på CDU (Kristdemokraterna)
• Yrke: Bokhandlare och öppnade eget 1982.
• Blev som 31-åring borgmästare i Würselen och behöll posten i elva år fram till 1998.
• EU-parlamentariker sedan 1994, ordförande i S-gruppen sedan 2004 och parlamentets talman sedan 2012.
• Martin Schulz säger att han vill ”göra EU bättre” – mer demokratiskt, mindre byråkratiskt och mer jämlikt. I hans kommission ska det vara jämvikt mellan könen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.