Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Bolund (MP) besöker Yalla Rinkeby – vill främja sociala företag

Finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP) och Nimo Muhammed, som började på Yalla Rinkeby och nu driver eget handelsbolag, Diibs chili.
Finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP) och Nimo Muhammed, som började på Yalla Rinkeby och nu driver eget handelsbolag, Diibs chili.

Finansmarknads- och konsument­minister Per Bolund (MP) besökte på onsdagen Yalla Rinkeby, ett så kallat socialt företag. 

Bolund vill att kommuner ska upphandla fler sociala företag, som han menar är en väg in på den svenska arbetsmarknaden för framför allt utlandsfödda kvinnor. 

– Med ett bra stöd och en tydlig definition så tror vi att det kan vara en marknad som kommer växa, säger han.

Miljöpartiet vill stötta så kallade arbetsintegrerade sociala företag (ASF) genom att göra det lättare för kommuner att upphandla dem. 

Ett ASF är ett företag som producerar varor eller tjänster med ett övergripande ändamål att integrera människor som har svårigheter att få eller behålla ett arbete. 

ASF ska vara fristående från offentlig verksamhet, men ska i huvudsak återinvestera sina vinster i den egna eller liknande verksamheter. 

– Man har sin arbetsmarknadsfunktion som det övergripande målet och inte att generera största möjliga vinst, som ju vanliga aktiebolag gör, säger Finansmarknads- och konsument­minister Per Bolund (MP).

Hur många såna här företag finns i Sverige i dag?

– Det beror ju på hur man skär i definitionen men när Tillväxtverket tittade just på arbetsintegrerade sociala företag så kom de fram till 330 stycken som då totalt anställer 10.000 människor, säger han. 

Ett sådant företag är Yalla Rinkeby, som Per Bolund på onsdagen besökte i Stockholmsförorten. Det är ett ASF som mestadels består av utrikes födda kvinnor som gör mat – catering, konferenser och även säljer matprodukter. 

I nuläget finns inget konkret lagförslag för att främja ASF, men Per Bolund säger att det finns en struktur att bygga på. 

– Kommuner bör och ska använda upphandlingen som instrument för att skapa positiva sociala strukturer i närsamhällena.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.