Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Bolund: MP kan tänka sig dra tillbaka förslaget om höjd skatt för fåmansbolag

19:28. Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) fick svara på frågor i DN:s tält i Almedalen.

Visby. Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) är beredd att dra tillbaka regeringens kritiserade förslag om skärpta regler för fåmansbolag. Det beskedet gav han på DN:s Almedalsscen på lördagen.

När vice finansministern beskrev de tre aviserade skattehöjningar i höstgbudgeten som de borgerliga vill stoppa – införandet av en flygskatt, att fler ska betala statlig inkomstskatt och skärpta så kallade 3:12-regler för fåmansbolag – var det tydligt att han inte var särskilt förtjust i skattehöjningen på inkomster som Vänsterpartiet tagit åt sig äran av.

– Det är inte något förslag som Miljöpartiet har drivit hårt, konstaterade Per Bolund i "Rakt på sak" i DN-tv.

Desto tydligare var han att MP inte tänker kompromissa om flygskatten, som enligt regeringens lagrådsremiss ska införas den 1 april nästa år på mellan 80 och 430 kronor beroende på flygsträckans längd.

– Vi kommer inte att kompromissa om vårt klimatansvar. Vi behöver se till så att vi har de styrmedel som behövs för att vi ska nå våra klimatmål som Sveriges riksdag i bred enighet har ställt sig bakom. Då kan vi inte bara låta sektorer öka sina utsläpp okontrollerat, säger Per Bolund.

Han tycker inte att det är tillräckligt att, som Centerpartiet föreslår, i stället tvinga fram en ökad inblandning av miljövänligt flygbränsle.

– Här har vi en sektor som är obeskattad när det gäller klimatpåverkan och utsläpp. Det tycker inte jag är rimligt. Det är en kraftig subvention till ett enda transportslag. Att inte ha ett klimatstyrande styrmedel mot flyget tycker inte jag är acceptabelt, säger Per Bolund.

Men när det kommer till de skärpta 3:12-reglerna för fåmansbolag är han beredd att backa.

– Vi vet att det är ett svårt parlamentariskt läge. Vi behöver ha en möjlighet till dialog i politiken. Vi har visat att vi är mogna att göra det som politiska partier på andra områden. Från regeringens sida är vi absolut beredda att diskutera de här frågorna också och hitta lösningar framåt, säger Per Bolund.

Är 3:12-reglerna enligt ditt sätt att se det lättast att kompromissa om?

– Ja, det är nog ingen hemlighet att det inte är någon favorit för Miljöpartiet. Vi är ju ett parti som värnar företagande och framför allt småföretagande.

Han är beredd att släppa förslaget om skärpta 3:12-regler.

– Vi måste ju så klart vara beredda att föra diskussioner och hitta vägar framåt.

Han ser Miljöpartiet som det parti som ska ha kontakt med de borgerliga partierna inför höstbudgeten.

– Vi har en ganska unik möjlighet i svensk politik som brobyggare, säger han.

Har du börjat med några sådana samtal?

– Vi har kontinuerliga samtal med oppositionen. Det är klart att vi har öppna kanaler för diskussioner.

I en "Rakt på sak"-intervju senare på lördagen bekräftade MP:s språkrör Gustav Fridolin att det som Per Bolund sagt om 3:12-reglerna också är partiets linje.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.