Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

”Borg måste kontra kritiken att han är slapphänt”

Tre frågor till DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg med anledning av Anders Borg besparingsåtgärder på nio miljarder kronor.

Så sent som före jul slogs regeringen för att sänka inkomstskatterna med 15 miljarder kronor. Nyss presenterade Anders Borg ett paket med åtstramningar och skattehöjningar på nio miljarder kronor. Vad är det som har hänt?

– Enligt finansministern är detta en naturlig och logisk politik i en ekonomisk uppgång. Han säger att ekonomin gått in i en ny fas. Men jag tror att de nya beskeden präglas ännu mer att av att vi går in i en valrörelse. Regeringens bästa chans att bli omvald och ta in det stora underläget i opinionen är att visa sig bäst på att ta ansvar för landets ekonomi. Och Socialdemokraterna kritiserar Anders Borg för att vara slapphänt med statens pengar. Han behöver kontra.

Vad var det mest överraskande i hans så kallade finansieringspaket?

– Besparingen på studiebidragen. Regeringen vill ju få människor att arbeta mer och i det perspektivet är det logiskt att säga att studenterna nu har så goda möjligheter att jobba extra att de inte behöver lika stora bidrag. Dessutom ökar ju utrymmet för studenterna att låna pengar.

– Men å andra sidan är det ju en signal om att det kommer att löna sig mindre att utbilda sig till till exempel lärare och andra akademiska yrken där lönerna är relativt låga.

Går det att skönja konturerna av Alliansens valmanifest efter Borgs presskonferens?

– Anders Borg sade att  pengarna som staten får in genom bland annat besparingar på myndigheter och studenter tillsammans med skattehöjningarna kommer att användas för bättre resultat i skolan, ökade jobbchanser för dem med svag förankring och stärkt konkurrenskraft. Så det är reformer inom de områdena vi sannolikt kommer att kunna läsa i valmanifestet.

För nästa år innebär finaniseringspaketet knappt sju miljarder kronor i reformutrymme. Det är relativt lite, i höstas var budgeten mer än tre gånger så stor.

– Det ställer Centerpartiet och Kristdemokraterna  i en svår situation. Partierna riskerar att falla ur riksdagen och behöver kunna ställa ut rejäla vallöften. Centern har redan sagt att man vill sänka skatterna för företag. Sådant kostar pengar om det ska få effekt på ekonomin.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.