Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 02:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/borg-ser-ny-betonghack-i-waidelich/

SVENSK POLITIK

Borg ser ny ”betonghäck” i Waidelich

Finansminister Anders Borg överlämnade på onsdagen regeringens ekonomiska vårproposition till riksdagen. I talarstolen ses Socialdemokraternas nya ekonomiska talesman Tommy Waidelich.
Foto: Anders Wiklund / Scanpix

Tommy Waidelich (S) kritiserade regeringens brist på åtgärder mot arbetslösheten och en ensidig fixering vid skattesänkningar i riksdagens budgetdebatt. Finansminister Anders Borg (M) tyckte sig höra betonghäckens återkomst.

– Det går bra för Sverige, men det går inte bra för alla och allt är inte bra. Vi har stora sprickor i vårt välfärdssystem. Det mest akuta är att det råder massarbetslöshet samtidigt som arbetsgivare har svårt att rekrytera, sade Socialdemokraternas nye ekonomisk-politiske talesman Tommy Waidelich.

Han pekade på att det blir fortsatta skattesänkningar men inga åtgärder för att komma till rätta med den obalansen på arbetsmarknaden.

– Vi vill använda det växande reformutrymmet för att åtgärda det i stället, sade han.

Anders Borg tog inte åt sig utan angrep i stället Waidelich hårt för att vilja höja skatten för alla löntagare och ersättningsnivåerna i sjuk- och arbetslöshetsförsäkringarna och för att inte värna arbetslinjen.

– Det är ju riktade missiler mot matchningen på arbetsmarknaden. Vad man hör är betonghäckarna som drar i gång cementblandarna. Men vi behöver inte hinder, trösklar och murar, sade Borg.

Waidelich framhöll att han inte vill se några kraftiga skattehöjningar eller sänkningar. Men hur skattepolitiken egentligen ska se ut kunde han inte förklara. Besked från S kommer tidigast i höst.

Detta, tillsammans med bristande samstämmighet mellan honom och S-ledaren Håkan Juholt i en rad frågor, som RUT-avdrag, förmögenhetsskatt och bensinskatt, kritiserades av samtliga borgerliga ledamöter.

Det väckte viss förvåning när Waidelich på en direkt fråga från sverigedemokraten Johnny Skalin om samarbete inte svarade nej.

– Alla som vill bekämpa orättvisor kan räkna med Socialdemokraterna, sade Waidelich.

Först i slutskedet av debatten uteslöt han alla former av samarbete med SD.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt