Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Borgerlig öppning för insemination välkomnas från vänster

De tre största allianspartierna förordar nu ensamstående kvinnors rätt till att insemineras. Därmed lämnas KD ensamt med SD i riksdagsfrågan. De borgerligas socialutskottsledamöternas debattartikel i SvD välkomnas från vänsterhåll.

– Det är mycket glädjande. Motioner från bland annat oss för en lagändring har avslagits, jag vet inte hur många gånger i hur många år i rad. Frågan ska analyseras har varit beskedet, men den borde ha varit färdiganalyserad för länge sedan, säger socialutskottsledamoten Eva Olofsson (V) till DN.se.

Härmed hoppas hon på ett snart riksdagsbeslut för en lagändring. Någon förståelse för en motsatt uppfattning – den som KD och SD har – har hon inte.

– Nej. Det är en gammaldags, mycket värdekonservativ syn där det ska vara mamma, pappa, barn. Så ser verkligheten inte ut i dag. Vi har många ensamstående föräldrar som dessutom kan adoptera och det är inte rimligt att kvinnor ska behöva resa utomlands för insemination.

Göran Hägglund menar att fler pappor behövs, inte färre.

– Visst är det bra att barn har många vuxna omkring sig, men jag tror att kvinnor som skaffar barn på detta sätt har tänkt igenom saken mycket noga och sett till att ha ett nätverk av vuxna runtom sig och barnet. Det handlar om väldigt planerade graviditeter och väldigt välkomna barn, säger Eva Olofsson.

Hon får medhåll från socialutskottskollegan Agneta Luttropp (MP) som kallar innehållet i de borgerligas SvD Brännpunkt-artikel för ”underbart”.

– Nu kan vi äntligen ta ett steg vidare, rentav ända fram. När frågan debatterats tidigare har jag, trots att vi inte fått medhåll i omröstning, känt att Alliansen varit oenig. Nu har de äntligen visat vad de egentligen tycker. KD och SD har en i går-syn i stället för en i morgon-syn, säger Agneta Luttropp.

KD har flera gånger upprepat att det är barnens rätt framför kvinnornas man prioriterar. Men varken hon eller socialutskottets vice ordförande Lena Hallengren kan förstå det resonemanget. Inte bara baserat på det faktum att så många redan växer upp med ensamstående föräldrar utan att för den skull fara mer illa än andra.

– Jag tror inte att många tänker att ”helst av allt vill jag bilda familj själv”, men ibland hamnar man i den att man som kvinna vet att man snart inte längre kan bli gravid trots att man väldigt gärna vill. Det vill inte vi motarbeta, säger Lena Hallengren.

KD hänvisar till FN:s barnkonvention.

– Jag ser inte hjur en lagändring inte skulle vara förenlig med den. Vi håller den väldigt högt och vill att den ska bli svensk lag. Men det handlar om hur en familj ser ut i dag, vad som är medicinskt möjligt, vad barnlöshet kan innebära… Det finns väldigt många saker som spelar roll för att barn ska få en trygg uppväxt.

SD är det enda partiet jämte KD som inte vill se en lagändring i frågan om assisterad befruktning för ensamstående kvinnor. Socialutskottsledamoten Per Ramhorn säger att SD ser frågan ”helt och hållet ur barns perspektiv”.

– Barn har rätt till både mamma och pappa. Jag kan tycka att en ändring i lagen skulle signalera att pappor inte betyder något över huvud taget, medans i alla andra sammanhang är både mamma och pappa viktiga. Det kan inte vi ställa upp på, säger Per Ramhorn.

Far barn till ensamstående mer illa?

– Det har inte alls med det att göra utan om rätten till både mamma och pappa. Att ensamstående får adoptera är ett faktum som vi inte kommer att motionera ändringar om. Nu är det som det är, men skulle det ha kommit som förslag först nu skulle vi ha varit emot även det.

Politisk långbänk

• Assisterad befruktning för ensamstående har varit en återkommande fråga i riksdagens kammare. Under tiden har svenska kvinnor i stället sökt sig till länder där det är tillåtet, så som Danmark, Lettland, Finland och Belgien. Lesbiska par får inseminera sedan 2005.

• Senast frågan var uppe för omröstning, förra året, sade riksdagen nej även om samtliga partier utom SD och KD motionerat för det. Alliansen höll trots olika uppfattningar ihop på KD:s linje, men nu lämnar alltså M, C och FP den.

• Ensamstående personer godkänns i Sverige som adoptivföräldrar. Ett femtiotal kvinnor och enstaka män adopterar barn varje år. Sveriges första fall av ensamstående adoption var 1989 efter en dom i Högsta domstolen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.