Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Borgerliga splittrade om Palestina

02:29. Folkpartiet riktar hård kritik mot den rödgröna regeringens beslut att erkänna Palestina.

Den borgerliga oppositionen är splittrad i sin syn på regeringens beslut att erkänna Palestina som stat. FP:s Birgitta Ohlsson varnar för att den terroriststämplade organisationen Hamas legitimeras. Centerns Kerstin Lundgren har en annan uppfattning. ”Erkännandet är en viktig signal”, säger hon.

Ett omoget beslut. Så beskriver Birgitta Ohlsson regeringens beslut på torsdagen att erkänna Palestina.

– Nu legitimerar man Hamas och det kommer att förlama fredsprocessen. Det är tråkigt, säger hon.

Ohlsson tycker att Sverige borde ha väntat med beslutet som kommer mindre än en månad efter statsminister Stefan Löfvens besked i regeringsförklaringen.

– Problemet är att man inte har kontroll över hela territoriet och då tänker jag på Gaza, säger den tidigare EU-ministern.

Hon avvisar utrikesminister Margot Wallström (S) som drar paralleller till erkännandet av Kroatien och Kosovo, trots att länderna inte hade kontroll över sina egna gränser efter Balkankriget på 90-talet.

– Det är enormt stor skillnad mellan de europeiska länderna och Hamas som är en terroristorganisation. Den gången fanns det en stor enighet inom den europeiska unionen. Sverige går nu bort från en klassisk princip som styrt vår utrikespolitik, säger Birgitta Ohlsson.

Kerstin Lundgren, utrikespolitisk talesperson för Centerpartiet, är också kritisk till hur regeringen har hanterat beslutsgången.

– I dag presenterar man grunderna för beslutet men man har fram till i dag inte varit kapabel till det. Det är allvarligt för vårt internationella anseende. Sverige ska erkänna stater på ett mer seriöst sätt än så, säger Lundgren.

I sak anser hon dock, i motsats till FP:s Birgitta Ohlsson, att regeringens beslut är riktigt.

– Det palestinska folket har rätt till en egen stat. Det har FN, EU och Sverige uttalat. Vi i Centerpartiet anser att det finns skäl att stärka det palestinska folkets förutsättningar för att fatta stora beslut. Därför är erkännandet en viktig signal, säger Lundgren.

Förra försvarsministern Karin Enström är numera Moderaternas utrikespolitiska talesperson. Hon anser att Sverige borde ha inväntat ett gemensamt EU-beslut i frågan.

– Det är väldigt olyckligt att göra det här ensidigt och inte som en gemensam EU-politik. När EU talar med en enad röst får det effekt. Att ensidigt gå före påverkar inte fredsprocessen över huvud taget, säger Enström.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.