Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Borgerliga väljare tror på S

En majoritet av de borgerliga väljarna tror att regeringen leds av Socialdemokraterna efter valet i höst. Det visar DN/Ipsos valvindsmätning.

– Det betyder att det blir tuffare att mobilisera valarbetare, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos.

Både Centerpartiet och Kristdemokraterna skulle åka ur riksdagen om det vore val i dag, visar DN/Ipsos partisympatimätning för januari. I Centerpartiets fall är siffran den sämsta som partiet noterat under de 35 år som Ipsos och dessföregångare Synovate och Temo mätt opinionen i Sverige.

Ipsos så kallade valvindsmätning visar att stämningen är mycket låg just bland allianssympatisörer. Med knappt åtta månader kvar till riksdagsvalet tror hälften av de borgerliga väljarna att det blir en S-ledd regering efter valet i höst.

– Varannan alliansväljare tror på valförlust. Det betyder att det blir tuffare att mobilisera valarbetare och att få alliansens sympatisörer och kärnväljare att gå ut och vinna över fler. Det är en konsekvens av att det ser ut på det här sättet, säger Ipsos opinionschef David Ahlin.

Sedan den första valvindsmätningen i juni förra året har andelen borgerliga väljare som tror på en valförlust ökat från 32 till 50 procent. Bland rödgröna sympatisörer är situationen motsatt och 85 procent tror att regeringen leds av Stefan Löfven efter valet.

– Just nu är det stor optimism bland rödgröna väljare, det är en avsevärd skillnad, säger David Ahlin.

Fakta

Tror du att nästa regering, efter riksdagsvalet 2014, kommer att ledas av...?

Alla:
Socialdemokraterna: 67 (+6*)
Moderaterna: 22 (-6*)
Annat parti: 4 (+1)
Osäker/vet ej: 7 (-1)
Ej svar: 1

Alliansväljare
Socialdemokraterna: 50 (+9*)
Moderaterna: 42 (-9*)
Annat parti: 2 (-1)
Osäker/vet ej: 6 (+1)
Ej svar: 0

Rödgräna väljare:
Socialdemokraterna: 85 (+6)
Moderaterna: 9 (-7)
Annat parti: 2 (+1)
Osäker/vet ej: 3 (-1)
Ej svar:

Fotnot: Förändringar markerade med * är statistiskt säkerställda. Mätningen baseras på 1153 telefonintervjuer under tiden 9-28 januari.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.