Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

”Börja i hemtjänsten, Reinfeldt”

De flesta av de läsare som på DN.se kommenterat intervjun med Fredrik Reinfeldt är kritiska till tanken på att förlänga arbetslivet.

Många läsare menar att en senarelagd pension är orealistisk, eftersom så många slits ut i arbetslivet. Andra menar tvärtom att det är orealistiskt att behålla pensionsnivåerna när arbetslivet utgör en allt mindre del av livet.

Signaturen Sara tycker att statsministern borde skaffa sig erfarenhet från kroppsarbete för att förstå hur tungt det är. ”Jag föreslår att statsministern lagom till 50-årsdagen byter karriär och börjar jobba inom hemtjänsten” … ”Bäst att han börjar styrketräna redan nu om ryggen ska hålla, för sjuk får man som bekant inte bli längre.”

Ett liknande förslag kommer från Alf Johansson:

”Reinfeldt, du borde byta karriär nu och börja kroppsarbeta. Gärna som murarhantlangare eller något annat kroppsligt ansträngande arbete så kan vi diskutera pensionsålder om några år och se om du har samma åsikt då.”

Signaturen Lövet framhåller att alla människor inte vill jobba efter 65: ”De har arbetat ett helt liv och bidragit med sitt och tycker att det ska bli skönt att få njuta av en välförtjänt ledighet.”

”Vi har inte tillräckligt med jobb till ungdomar, varför då fokusera på de äldre?” undrar ”Lövet”.

”Vi har ca 600.000 arbetslösa o dessutom många bidragstagare, är det någon som tror att man kan stanna kvar på jobbet till 75 år om man orkar, det är ju patetiskt”, skriver Eva Rugg.

Jan Sonestedt och Signaturen Gerhard skjuter in sig på att politikerna själva kan få en generös pension långt före 65.

”Om inte politikerna går före finns det risk att uttalanden som nu det av Reinfeldt bara kommer att öka på politikerföraktet”, skriver ”Gerhard”.

Men det finns även kommentarer som visar förståelse för tanken att pensionsåldern måste höjas.

Signaturen Hinken skriver: ”När pension vid 65 dök upp så började folket arbeta betydligt tidigare än idag. Inte ovanligt att folk började arbeta redan efter grundskolan. Generationen idag pluggar tills de är 25-30, många gånger längre.”

”Vi måste vara realistiska”, tycker signaturen Anna-Lou: ”Vi kan ju inte leva över våra tillgångar. Vi har inte råd med detta. Antingen får vi sänka vi vår levnadsstandard eller ökar vi våra inkomster – genom ett längre arbetsliv – man kan tycka vad man vill om det men vi har inget annat val.”

Peter Abelin menar att det inte bara är nödvändigt med höjd pensionsålder för att pengarna ska räcka utan menar att det är ”fundamentalt viktigt att kunna arbeta så länge man vill”. Han skriver:

”Att bli tvingad till sysslolöshet är förfärligt. Vissa vill arbeta länge andra inte. Några kan inte. Människor är olika. Att vi har arbetslöshet står inte i motsättning till att höja pensionsåldern. Arbetslösheten minskar vi genom att göra människor attraktiva för arbetsgivare.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.