Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Bräckligt stöd för Tobias Billström

Tidigare migrationsministrar har i genomsnitt suttit hälften så lång tid på posten som Tobias Billström, M. Hans skicklighet på att ena stridande viljor pekas ut som en viktig faktor. Men efter senaste fadäsen sitter han löst.

Budskapet till Tobias Billström från statsminister Fredrik Reinfeldt efter intervjun i DN där Billström fällde uttalandet om ”blond och blåögd” är glasklar: Inga fler misstag.

– Ingen minister har fått sådan öppen kritik av en statsminister. Nu vill det till att Tobias Billström arbetar på att återupprätta förtroendet, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

För även om Reinfeldt gav sin minister en rejäl skrapa valde han att låta Billström sitta kvar. Jonas Hinnfors menar att det finns två förklaringar, varav den ena handlar om att Billström har ett stort förtroendekapital hos Fredrik Reinfeldt.

Ministerposten för asyl- och migrationsfrågor, som kallades invandrarminister fram till 1996, har varit något av en katapultstol. Från 1970-talet fram till 2006 då Tobias Billström tillträdde har ingen suttit längre än fyra år.

En av de mest kända ministrarna som avgått är Birgit Friggebo, FP, (1991-1994). Under en debatt om rasism försökte hon lugna stämningen med att sjunga ”We shall overcome”.

– Migration är ett eldfängt område. Det är lätt att visa på okänsligt myndighetshandlande och få opinion för enskilda avvisningar, vilket skapar väldiga problem för ministrar, säger Jonas Hinnfors.

Friggebo satt liksom Tobias Billström, M, i en koalitionsregering. Enligt Jonas Hinnfors krävs det stor skicklighet i att kompromissa när flera partier sitter i regeringsställning och som sätter extra press på statsråden.

–Tobias Billström har förmodligen stora kvaliteter när det handlar om att samordna stridande viljor. Det är sådant som en statsminister vill ha och som skapar förtroendekapital, säger Hinnfors.

Två exempel på Billströms samordningsförmåga för invandringspolitiken är överenskommelsen om arbetskraftsinvandring, och den senaste uppgörelsen med Miljöpartiet om en mer human migrationspolitik.

Politisk har således Billström att balansera dels synen på invandring inom alliansen, där moderaterna står för en striktare politik jämfört med de övriga tre partierna, och dels att få in en kil i det rödgröna blocket genom att få med sig Miljöpartiet.  Dessutom ska han ena åsikterna i frågan inom det egna partiet.

– Invandring är ett laddat område med starka åsikter och det har varit mycket bråk inför uppgörelsen. Att Billström lyckade få igenom den ger honom legitimitet.

Billströms framgång som minister kan också förklaras av att hans personliga egenskaper, han är inte en agitator utan mer lågmäld och distanserad.

– Kylig distans är den förhandlingsstrategi som fått honom att överlevna politiskt på det här området. Det som hände nu med uttalandet om blonda och blåögda är därför svårt säga något om. Oavsett vad han menar borde han ha förstått att så kan man inte säga. Det väcker kritik och gränsar åt rasism.

Däremot tror Jonas Hinnfors att hans ifrågasättande om papperslösa ungdomars rätt att gå i gymnasiet i uppgörelsen var ett medvetet drag, en kalkylerande realpolitik som slog fel helt enkelt.

 – Billström skickade upp en testballong för att kolla om det finns något som kan tänjas i den frågan i uppgörelsen. Det är inget konstigt, alla uppgörelser har någon slags utrymme för tolkning.

Men det var en väldigt viktigt fråga för miljöpartiet och allianspartierna som inte alls ser det som förhandlingsbart och som nu överväger att dra sig ur uppgörelsen.

– Det är mycket som står på spel. Det är ett viktigt skäl till Reinfeldts reaktion och som gör att han slår till, säger Jonas Hinnfors.

Trots att Billström sitter kvar som migrationsminister hänger han väldigt löst. Någon given efterträdare finns inte, enligt Hinnfors. Det Fredrik Reinfeldt hoppas på nu är att saken ska lugna ner sig.

– Stödet för Tobias Billström står och väger. Det är säkrast att han inte gör något som kan förvärra situationen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.