Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 03:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/brott-och-straff-i-fokus-pa-m-stamma/

Politik

Brott och straff i fokus på M-stämma

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer. Foto: Mickan Palmqvist

Brott och straff fortsätter att stå i fokus när Moderaterna förbereder sig för partistämman i höst.

– Vi bedömer att lag och ordning kommer att vara en av de allra största frågorna i Sverige under många år framöver, säger partisekreterare Gunnar Strömmer (M).

I mitten av oktober samlas drygt 200 M-ombud till partistämma i Västerås. Det är ett parti som just nu är inriktat på att driva opposition och förbereda sig inför nästa ordinarie riksdagsval 2022. 

Moderaterna har bestämt sig för att brott och straff ska vara en av partiets huvudfrågor de närmaste åren. Så sent som i helgen lämnade M de blocköverskridande samtalen om gängbrottslighet och flera av de punkter som partiet drev då finns nu med i förslagen till partistämman. Det handlar bland annat om skärpta straff, visitationszoner och anonyma vittnen.

Enligt partisekreterare Gunnar Strömmer vill M även sätta större fokus på brottsoffrens situation. 

– Vi har väldigt mycket fokus på de här individerna som åker runt och skjuter ner folk – hur polisen ska få fast dem och hur de ska straffas. I den diskussionen försvinner i väldigt hög grad brottsoffren och deras perspektiv, säger Gunnar Strömmer.

M vill också ha ett stämmobeslut om att stödja den svenska kärnkraften. M vill bland annat bana väg för ny kärnkraft och ge kärnkraften bättre ekonomiska förutsättningar.

– Vi har sagt att vi vill ha en ny energiuppgörelse och satsa på fjärde generationens kärnkraft. Att kärnkraften kommer att vara en central del i svensk energiförsörjning under lång tid framöver. Där tror jag att det finns en stark enighet inom Moderaterna, säger Elisabeth Svantesson, M:s andre vice ordförande.

Elisabeth Svantesson. Foto: Roger Turesson

Partiledningen lämnar sammanlagt fem propositioner till stämman: lag och ordning, rättvis och hållbar tillväxt, trygg och tillgänglig hälso- och sjukvård, insatser för socialt utsatta barn samt utrikespolitisk plattform. 

Därutöver hanteras ett stort antal motioner. Två motioner till stämman handlar om hur M bör förhålla sig till Sverigedemokraterna. Den ena motionären anser att M bör sätta sig i samarbetsförhandlingar med SD medan den andra vill upphäva M:s riktlinjer om samarbete med SD på kommunnivå. Partiledningen avslår bägge motionerna.

Läs mer: M kommer rösta för regeringens förslag mot gängvåldet 

M föreslår 2.000 statliga ordningsvakter för att avlasta polisen