Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Brottsdömda georgier i Sverige ska skickas hem

Inrikesminister Morgan Johansson (S) träffar Georgiens inrikesminister Giorgi Gakharia.
Inrikesminister Morgan Johansson (S) träffar Georgiens inrikesminister Giorgi Gakharia. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Justitieministern Morgan Johansson (S) kräver nu att Georgien tar hem de medborgare som har dömts för brott i Sverige. 

Ett krav som nu Georgiens vice statsminister säger att landet är villigt att gå med på. 

Det var en nöjd justitieminister som på torsdagseftermiddagen höll en pressträff på Rosenbad tillsammans med Georgiens vice statsminister Giorgi Gakharia. 

Morgan Johansson berättade att Sverige och Georgien är i princip överens om att georgier som dömts för brott i Sverige ska kunna återföras till Georgien för att avtjäna straffet där.

– Vi har under lång tid haft problem med internationella stöldligor. De står för ungefär hälften av alla inbrott i Sverige, säger Morgan Johansson. 

Läs mer: Regeringen ha hårdare tag mot internationella stöldligor

I fjol avtjänade ett 70-tal georgiska medborgare fängelsestraff i Sverige. Men det är medborgare som Georgien inte har velat ta emot. 

Internationella regler säger dock att Georgien är tvunget att ta emot sina medborgare som dömts i andra länder, till exempel Sverige. 

– Men det har inte hänt de senaste tio åren. De har sagt att de inte har tillräckligt med fängelseplatser, säger Morgan Johansson och tillägger: 

– Men vi behöver våra fängelseplatser i Sverige för våra egna bovar.

När ministrarna träffades i Stockholm på tisdagen skrev de på en överenskommelse om ett ökat polisiärt samarbete för att stoppa den organiserade brottsligheten som sker över gränserna.

Sverige håller också på att aktivt förhandla med Polen, Litauen och Rumänien – där flera av stöldligorna kommer ifrån. 

Inrikesminister Morgan Johansson (S) träffar Georgiens inrikesminister Giorgi Gakharia.
Inrikesminister Morgan Johansson (S) träffar Georgiens inrikesminister Giorgi Gakharia. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Under pressträffen sa Giorgi Gakharia att avtalet mellan Sverige och Georgien skulle kunna vara färdigt om en till två månader ungefär och ska då träda i kraft på direkten. 

– Vi vill bekämpa organiserad brottslighet och vill lösa det här problemet. Att ha ett bra samarbete med EU-länderna är viktigt för oss, sa Giorgi Gakharia. 

Stockholm var det första stoppet för Gakharia, i övermorgon väntar Tyskland och därefter Österrike – länder som också har problem med ligorna.

Läs mer: Postnord filmade tjuvar som stal i full fart

Enligt Morgan Johansson är Georgien angelägen att få till ett bra samarbete med Sverige på grund av viseringsfrihet gentemot Schengenländerna. Något som landet fick av EU i mars i fjol. 

Viseringsfriheten innebär att georgier nu kan resa in och vistas i 90 dagar i Schengenområdet.

–  Det räcker att medlemsländerna ser att viseringsfriheten inte fungerar då kan medlemsländerna väcka frågan att suspendera den, säger Morgan Johansson och fortsätter: 

– Den frågan är aktuell nu efter den här utvecklingen. 

Morgan Johansson syftar på antalet asylsökande från Georgien i Sverige. 

Sedan Georgien fick viseringsfritt har antalet asylsökande från landet ökat i Sverige. Just nu utgör georgier den näst största gruppen asylsökande i Sverige, enligt Migrationsverket. 

Bedömningen som Migrationsverket har gjort är att en stor andel av georgierna söker asyl för att på det sättet kunna förlänga sin vistelse i Sverige. Dock har ingen georgier fått asyl i Sverige.

Tyskland, Schweiz och Österrike har också rapporterat om en ökning vad gäller asylsökande georgier. 

– Då är det ett antal av de här länderna som har rest frågan om vi inte ska suspendera Georgien från viseringsfriheten, säger Morgan Johansson. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.