Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-25 12:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/budgeten-bidrar-till-inkomstklyftorna/

Politik

Regeringen: Budgeten bidrar till inkomstklyftorna

Magdalena Andersson med budgeten vid presskonferensen på onsdagsmorgonen. Foto: Allis Nettréus

Statsbudgeten för 2019 leder till ökad inkomstspridning och sämre ekonomisk jämställdhet mellan kvinnor och män. Det konstaterar regeringen i sin egen analys av budgeten.

– Det här hade inte varit Socialdemokraternas prioritet om vi fått egen majoritet, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Rätta artikel

På onsdagsmorgonen avtäckte regeringen sin första budget för den här mandatperioden. Vårbudgeten omfattar nya reformer på cirka 4,5 miljarder kronor samt besparingar och skattehöjningar på lika mycket.

Det är alltså ganska små förändringar som regeringen genomför i förhållande till den M+KD-budget som riksdagen röstade igenom i december. 

I regeringens fördelningspolitiska analys framgår att förslagen i budgeten för 2019 leder till ökad ekonomisk standard i alla inkomstskikt, men att de som gynnas mest är de med högst inkomster. ”Reformerna bidrar därför till en ökning av inkomstspridningen och till att minska den ekonomiska jämställdheten mellan kvinnor och män”, skriver regeringen.

Det är inte en utveckling som en socialdemokratisk finansminister normalt brukar stå för.

Enligt regeringens egen analys finns det sju punkter som förklarar varför 2019 års budget gynnar dem i de högre inkomstskikten:

Utökat jobbskatteavdrag.

Sänkt inkomstskatt för pensionärer.

Höjd brytpunkt för statlig inkomstskatt.

Avskaffad skattereduktion för fackföreningsavgift.

Skattereduktion för gåva till ideell verksamhet.

Införande av fritidspeng.

Både den höjda brytpunkten och sänkt skatt för pensionärer bedöms gynna män mer än kvinnor. ”Sammantaget bedöms reformerna i den beslutade budgeten för 2019 ge en svagare ökning av den individuella disponibla inkomsten för kvinnor än för män”, sammanfattar regeringen.

Finansminister Magdalena Andersson framhåller att det inte går att ändra på inkomstskatter i vårbudgeten. Däremot blir det ett tillfälle till nya skatteförslag i statsbudgeten som presenteras i höst. Men Magdalena Andersson räknar inte med att heller då kommer den fördelningspolitiska effekten att gynna dem med lägre inkomster. 

– Planen är att avskaffa värnskatten i höstens budget och det har ingen bra fördelningspolitisk profil, säger Magdalena Andersson.

– Det här hade inte varit Socialdemokraternas prioritet om vi fått egen majoritet. Men i ett samarbete måste man ge och ta. Det finns också mycket bra socialdemokratisk politik i Januariavtalet, säger Magdalena Andersson.

Vänsterpartiets ekonomipolitiska talesperson Ulla Andersson är kritisk till att Socialdemokraterna inte gör mer för att minska de ekonomiska klyftorna. 

– Att Socialdemokraterna har gått högerut är ju väldigt tydligt. Och den här budgeten är ju ett tydligt tecken på det, förutom Januariöverenskommelsen. Det är ju inte vad Sverige behöver, det vi skulle behöva är en ökad ekonomisk trygghet. Vi behöver ju inte politik som gynnar vd:n som bor i Danderyd utan vi skulle behöva lägga de pengarna på äldreomsorgen eller den ensamstående mamman eller fattigpensionären, men så ser det inte ut, säger Vänsterpartiets ekonomipolitiska talesperson Ulla Andersson. 

De enskilt största satsningarna i regeringens vårbudget var kända innan avtäckningsdagen. Men några nyheter kunde finansminister Andersson lägga fram i samband med att den ljusrosa budgeten presenterades på onsdagsmorgonen. Däribland en satsning på kulturskolan om 50 miljoner kronor. Dessutom har man som utlovat behållit den fria entrén till museer runt om i landet. Vidare vill regeringen satsa 200 miljoner kronor på en utbyggnad av bredband. Målet är att 95 procent av alla hushåll och företag ska bredband med minst 100 megabit år 2020. 

Elisabeth Svantesson (M) är mycket kritisk till regeringens omprioriteringar och konstaterar att man genom januariöverenskommelsen har låst det mesta av utrymmet för att genomföra oplanerade reformer de närmaste åren. 

– Allt som görs utanför Januariöverenskommelsen måste finansieras krona för krona, säger hon. 

Centerpartiets Emil Källström är mycket nöjd över de reformer som hans parti lyckats få med i vårändringsbudgeten. 

– Det blir ingen budget om vi inte röstar för den. Det ger extra krut i förhandlingarna, säger han. 

Ewa Stenberg: Socialdemokraterna betalar ett högt pris för att få fortsätta regera 

Läs mer: Rutavdraget höjs till 50.000 – få privatekonomiska förslag i budgeten