Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 23:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/busch-thor-adaktusson-har-gjort-fel-ibland/

Politik

Busch Thor: Adaktusson har gjort fel ibland

01:46. "Jag tycker att Lars Adaktusson har gjort fel i en del omröstningar, utan att känna till alla detaljer kring alla voteringar. Jag tycker att han har varit väl rigid i tillämpningen av vår linje", säger Ebba Busch Thor (KD).

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor tar avstånd från hur Lars Adaktusson har röstat i abortfrågan i EU. 

Men hon håller fast vid KD:s linje – att abortfrågan inte hör hemma i EU-parlamentet. 

– Lars Adaktusson har gjort fel ibland i tillämpningen av vår linje, säger Ebba Busch Thor.. 

DN kunde under tisdagen avslöja att Lars Adaktusson vid 22 tillfällen röstat emot kvinnors aborträtt under tiden som EU-parlamentariker för Kristdemokraterna. Han lämnade parlamentet 2018 och är sedan dess riksdagsledamot, utrikespolitisk talesperson samt partiets andre vice ordförande. 

Adaktussons agerande har fått kritik från flera politiska motståndare som har krävt att Kristdemokraternas tydligt ska ta avstånd från hans sätt att rösta. 

Partiledaren Ebba Busch Thor (KD) håller fast vid sin och Kristdemokraternas linje om att abortfrågan inte är något som hör hemma i EU-politiken. Men hon tycker samtidigt att Adaktusson gått för långt. 

Ebba Busch Thor var på onsdagen på torgmöte i Uppsala för att kampanja inför EU-valet. Foto: Lisa Mattisson

– Ta till exempel frågan om den lilla flickan i Paraguay som blev utsatt för en våldtäkt, där röstade ju Lars Adaktusson för ett annat fördömande som föll. Och då hade det varit rimligt att man då ändå hade röstat för det fördömandet som hade kunnat vinna i parlamentet eller åtminstone lagt ner sin röst. Så där tycker jag att Lars Adaktusson gjorde fel, säger Ebba Busch Thor. 

Den resolutionen som Adaktusson röstade för fördömde inte Paraguays abortlagstiftning utan kritiserade sexuellt våld och barngraviditeter.

Menar du att han gjorde fel av misstag? 

– Nej, jag menar att man kunde ha tillämpat vår linje på ett annat sätt. Jag menar att Lars Adaktusson har gjort fel och Skyttedal har redogjort bra för vad vår linje kommer att vara framåt, säger Busch Thor. 

När DN möter KD:s toppkandidat Sara Skyttedal på onsdagen säger hon att hon inte har ”koll på alla detaljer i voteringarna” men att hon hade röstat annorlunda än Adaktusson i några av omröstningarna. 

– När det gäller EU:s egen lagstiftning ska den inte vara gemensam, vi ska inte kompromissa. Men däremot har vi tagit ställning för att EU ska spela en större roll gentemot omvärlden. Inom ramen för exempelvis utrikespolitiken och biståndspolitiken så tycker jag att vi ska se till att kvinnor har rätt att fatta det här beslutet även i andra länder, säger hon. 

När det gäller det enskilda fallet i Paraguay med en tioårig flicka säger Skyttedal att hon själv skulle röstat för ett fördömande. 

– Det är självklart, det är en fruktansvärd situation.

Lars Adaktusson har som enda svensk politiker verkat för samvetsfrihet i EU. Samvetsfrihet handlar om att barnmorskor och vårdpersonal ska kunna vägra att genomföra aborter och skriva ut vissa typer av preventivmedel. 

Ebba Busch Thor i Uppsala under onsdagen. Foto: Lisa Mattisson

Bland annat har Adaktusson har skrivit under antiabortorganisationen Alliance Defending Freedom (ADF):s ”deklaration för samvetsfrihet”, som enda svensk. 

– Nu ska man komma ihåg att abort och samvetsfrihet är olika saker, men KD har inga förslag på att ändra i några lagar på EU-nivå eller nationell nivå som gäller samvetsfrihet. Det är en absolut självklarhet att man som kvinna ska kunna göra abort, säger Ebba Busch Thor. 

Tar du avstånd från Lars Adaktusson agerande? 

– Ja, jag tycker att jag har uttryckt mig ganska glasklart. Jag tycker att Lars Adaktusson har valt en väl rigid linje som har varit fel. Och Sara Skyttedal gör rätt i att markera hur vi ska agera framåt, säger Busch Thor. 

DN har vid upprepade tillfällen sökt Lars Adaktusson under onsdagen. Han har inte återkommit, men kommenterat DN:s publicering med ett inlägg på sin Facebooksida.

Han skriver där att det finns skäl till självkritik. 

”I retrospektiv är det lätt att tänka att jag exempelvis borde ha avstått istället för att rösta emot i något eller några fall. Men min intention har varit att stå upp för partiets politik, så som jag tolkat den i varje enskild situation.”, skriver han. 

Lars Adaktusson kommenterar också fallet med den tioåriga flickan i Paraguay som blev våldtagen av sin styvfar och nekades abort. Han menar att han redogjort för varför han röstade som han gjorde i en ”särskild röstförklaring”. Sådana skriftliga förklaringar, att politiker förklarar sina beslut i en särskild skrivelse, är en relativt vanlig företeelse inom EU:s politik. Men i fallet med flickan i Paraguay finns ingen sådan skrivelse från Adaktusson, enligt Europaparlamentets informationskontor i Sverige.

Ebba Busch Thor säger att hon har fortsatt förtroende för Lars Adaktusson som riksdagsledamot. 

 

Läs mer:

Löfven: KD måste välja väg om aborter 

Skyttedal: Skulle inte röstat som han gjorde