Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 01:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/busch-thor-anklagar-loof-for-att-ljuga-om-kds-politik/

Politik

Högerextremism i fokus under riksdagens EU-debatt

Bild 1 av 2 Ebba Busch Thor.
Foto: Hampus Andersson
Bild 2 av 2 Annie Lööf.
Foto: Hampus Andersson

Onsdagens partiledardebatt blev en strid om högerpopulism där anklagelserna haglade. 

Ebba Busch Thor anklagade Centerpartiet för att ljuga om KD:s politik. 

– Man bidrar till att vilseleda väljarna och medvetet fara med osanning om vad vår politik är, säger KD-ledaren.   

Rätta artikel

Flera av riksdagens partier har valt att göra kampen mot nationalism och högerpopulism till en av sina stora frågor inför EU-valet den 26 maj. Redan på väg in till onsdagens riksdagsdebatt om EU kungjorde statsminister Stefan Löfven att valet ska ses som en folkomröstning om kampen mot högerextremismen. Han fortsatte på samma tema både i talarstolen och på en presskonferens efter debatten gick S-ledaren hårt ut mot både M och KD. 

– Moderaternas förstanamn till EU-parlamentet har sagt att de kan tänka sig att samarbeta med nationalister. Kristdemokraterna har sagt att de kan tänka sig att samarbeta med Sverigedemokraterna, säger Stefan Löfven. 

Moderatledaren Ulf Kristersson reagerade starkt på anklagelserna, som han kallar för ”nonsens”. 

– I grund och botten samverkar EPP, S-gruppen och ALDE av det enkla skälet att vi är för EU-samarbetet och har ofta gemensamma uppfattningar i Europa. Alla förhandlar med alla i massa andra frågor. Det är inget nytt. Det gäller deras grupp och vår grupp. Kan man få igenom sin egen politik ska man självklart prata med andra för att lyckas, säger Kristersson. 

Väljarna gör inte samma prioritering av frågan som flera av partierna. Enligt en opinionsundersökning som DN/Ipsos gjort är det bara en procent som sätter kampen mot högernationalismen först, sakfrågor som klimat och migration ligger i topp. 

– Det gäller att ha flera perspektiv i gång samtidigt. Det är vår skyldighet att stå upp för demokratin, säger Stefan Löfven till DN och fortsätter: 

– Det förtar naturligtvis inte betydelsen av schysta jobb och en fungerande arbetsmarknad som ska förverkliga människors drömmar och inte krossa dem. Därför pratar jag också om klimathotet, hur vi arbetar mot terrorister och mot den organiserade brottsligheten. Det ryms i samma diskussion. Men vi ska inte underskatta det grundläggande, vi har sett det i Europa och vi ska inte se det igen, säger Löfven.

Både Ulf Kristersson och Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson ställde S-ledaren till svars om de SSU:are i Malmö som skanderat ”krossa sionismen” på första maj. Stefan Löfven sa att ungdomsförbundet ska hantera sina egna medlemmar men utesluter inte ytterligare åtgärder. 

– I socialdemokratin, i arbetarrörelsen, finns det noll tolerans för antisemitism. Den som vill vara en del av svensk arbetarrörelse står upp till 100 procent mot antisemitismen. Inget annat gäller.   

Också de forna allianskollegorna Kristdemokraterna och Centerpartiets ledare rök ihop rejält. KD-ledaren anklagade Centerpartiet och Annie Lööf för att medvetet ljuga om KD:s politik. Det handlar om en debattartikel i Aftonbladet skriven av Centerns toppkandidat Fredrick Federley. 

I artikeln anklagar Federley KD för att inte kunna välja mellan liberala värderingar och diktaturfasoner. Federley syftade på KD:s kandidat Sara Skyttedals uttalanden i en intervju med DN tidigare i våras. Centertoppen skriver i sin debattartikel: 

”Sara Skyttedal kunde i en intervju häromveckan inte välja mellan Frankrikes demokratiskt valda president Macron och Ungerns ifrågasatta ledare Viktor Orbán. Det borde inte vara svårt att välja mellan en demokratiskt vald liberal eller en auktoritär ledare som stoppar fri granskande media och fängslar meningsmotståndare.”

Ebba Busch Thor anklagar nu Centerpartiet för att ljuga om KD:s politik och efterlyser hederlighet från den tidigare allianskollegan. 

– Att Annie Lööf på en rak fråga i kammaren inte tar avstånd från ett sånt uttalande. I stället bidrar man till att vilseleda väljarna och medvetet fara med osanning om vad vår politik är. Till exempel om abortfrågan som vi står bakom men som inte hör hemma på EU-nivå, säger hon. 

Efter debatten tog Centerledaren avstånd från Federleys formuleringar. 

– Självklart tvekar inte Kristdemokraterna mellan demokrati och diktatur. Det finns ett antal alltför hårdragna formuleringar i den debattartikel Fredrick Federley skrivit i dag, säger Annie Lööf och men tillägger:

– Men det är fakta att KD röstat nej till kvinnors rätt till abort i Europaparlamentet och det är också fakta att Viktor Orbáns parti är medlemmar i den partigrupp som KD sitter i, säger hon.