Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-08 00:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/busch-thor-om-nya-motet-bra-for-sverige/

Politik

Liberalerna om nya mötet: ”Det är ett fritt land”

”Det är ett fritt land och det tycker jag är bra”, säger Johan Pehrson om Kristersson och Åkessons möte. Foto: Jessica Gow/TT

Liberalernas gruppledare i riksdagen Johan Pehrson har inga invändingar mot att Jimmie Åkesson (SD) och Ulf Kristersson (M) samlas för enskilt möte. 

– Antingen äter de köttbullar eller så dricker de kaffe, det är ett fritt land och det tycker jag är bra, säger Pehrsson. 

På onsdagen hade Ulf Kristersson (M) och Jimmie Åkesson (SD) för första gången ett enskilt möte. De två partiledarna diskuterade bland annat Moderaternas förslag om livstidsstraff för gängvåld samt partiernas inställning till kärnkraften. 

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor var först ut med att sätta sig i privata möten med Åkesson och välkomnar nu Moderaternas initiativ. 

”Det är bra för Sverige. Våra enorma samhällsproblem kan aldrig lösas om inte vi politiska ledare kan samtala och förhandla”, skriver hon i ett sms till DN. 

Senast i mars skrev Ulf Kristersson på Facebook att han inte tänker förhandla med SD. 

Läs mer: M-väljare positiva till ett samarbete med SD

Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson är däremot kritisk. 

”Vi noterar att ytterligare en partiledare bryter sitt löfte om att inte samarbeta med Sverigedemokraterna. Det är mycket oroväckande”, skriver han i en kommentar till DN.

Till skillnad mot Centerpartiet har Liberalernas gruppledare i riksdagen Johan Pehrson inga principiella invändningar mot Moderaternas öppning för samarbete med SD.

Alliansen hade en gemensam linje som gick ut på att man inte skulle samarbeta med SD. Nu har M-ledaren övergett den linjen. Hur ser du på det?

– Det är helt korrekt att det var så inför valet 2018. Nu har jag noterat att både Kristdemokraterna och Moderaterna har träffat Jimmie Åkesson. Antingen äter de köttbullar eller så dricker de kaffe, det är ett fritt land och det tycker jag är bra, säger Johan Pehrson.

Men det här är ju en total omsvängning från den tidigare borgerliga linjen?

– Det beror väl helt på vad de har pratat om. Jag förstår om de måste diskutera frågan om arbetsmarknadspolitiken inför ett ett hot om misstroendevotum mot arbetsmarknadsministern. 

Statsminister Stefan Löfven (S) skriver i en kommentar att ”samarbetet med de brunblå har fördjupats”. 

”Dagen efter att Moderaterna petats ner som Sveriges tredje största parti lämnar alltså moderatledaren definitivt över taktpinnen i oppositionen till Jimmie Åkesson”, skriver Löfven.

Läs mer: Toppnotering för SD – KD tappar halva stödet i senaste SCB-mätningen