Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

C: Alla vårdcentraler ska kunna ta emot patienter digitalt

Annie Lööf och Anders W Jonsson.
Annie Lööf och Anders W Jonsson. Foto: Janerik Henriksson/TT

Centerpartiet vill att alla patienter i Sverige ska ges möjlighet att välja mellan en digital läkarundersökning och en fysisk, på en vårdcentral. 

– Det är en väldigt konservativ hållning att det skulle vara allena saliggörande att träffa doktorn i ett undersökningsrum, säger Anders W Jonsson som är partiets vårdpolitiska talesperson och dessutom barnläkare. 

VAL 2018

Om Alliansen hamnar i regeringskansliet efter valet vill Centerpartiet omgående tillsätta en utredning av patientlagen i syfte att ytterligare stärka patienträttigheterna. 

Det primära syftet med utredningen ska vara att utöka alternativen för patientundersökning. 

– Nu har vi en liten lucka i patientlagen som har möjliggjort att vi plötsligt har fått en väldigt snabb utveckling kring de digitala möjligheterna till att kunna möta sin läkare. Och det här måste expandera. Det är ett stort antal kontakter med sjukvården där man inte ska behöva ta ledigt från jobbet en halv dag för att uppsöka vårdcentral, säger Anders W Jonsson. 

Han vill att samtliga vårdcentraler i Sverige erbjuder digitala läkarundersökningar för sina patienter, som ett valbart alternativ. 

– Det är viktigt att det finns tydliga instruktioner för patienter vid vilka symptom man ska uppsöka vårdcentralen och vid vilka som det räcker med en digital läkarundersökning. Jag vet ju själv, när jag jobbar som barnläkare är det många undersökningar där man bara sitter och pratar. Det är väldigt sällan som man gör en kroppsundersökning av barnet, säger W Jonsson. 

Men det finns även kritiska röster inom läkarkåren som hävdar att digitala undersökningar inte är patientsäkra och dessutom genererar mer jobb för vårdcentralen. 

– Det beror ju på att man inte använder tjänsten på rätt sätt. Ta det här med förlängd sjukskrivning till exempel, det ska självklart inte gå genom en app eller telefon. Och inte heller det här med antibiotika, om man inte möjligtvis har urinvägsinfektion. Men det är en väldigt konservativ hållning att det skulle vara allena saliggörande att patienten går till en mottagning, sitter i väntrummet och sen går till en läkarundersökning med doktorn i 30 minuter, säger Anders W Jonsson. 

Förutom digitaliseringen på vårdcentraler vill Centerpartiet också lägga till en videolänk-tjänst till sjukvårdsupplysningen 1177. 

– Det är ett antal barn som skickas till akuten för att föräldrarna har ringt 1177 och de vågar inte säga någon annat än ”åk in” över telefon. Men om 1177 skulle kunna se över en videolänk att ett febrigt barn sitter och leker och dricker vatten till exempel, då behöver man inte åka till akuten. Precis som åt andra hållet att sjuksköterskan på 1177 ser att barnet ser ut som en disktrasa, då är det såklart läge att åka in, säger Anders W Jonsson. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.