Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

C blir näst största borgerliga parti

Starkt stöd för Annie Lööf och glädje över en lyckad valrörelse blandades med osäkerhet inför framtiden och besvikelse över förlusten av regeringsmakten på Centerpartiets valvaka.

Centerpartiet ser ut att gå om Folkpartiet och bli näst största borgerliga parti.

– Den här kvällen är starten på Centerpartiets nya storhetstid, säger Centerstudenternas ordförande Hannes Hervieu.
Men segerstämningen på Centerpartiets valvaka kom ändå av sig när det stod klart att Alliansen ser ut att förlora regeringsmakten.

– Det vore olyckligt. Det behövs en tillväxtpolitik för miljön, säger Hannes Hervieu.
Europaparlamentariker Fredrick Federley håller med.

– Vi måste vara glada för partiets resultat. Problemet är att när vi inte längre sitter i regeringsställning kommer vi inte att kunna leverera den politik vi står för. Men så är det i val, det är bara att hacka i sig, säger han. 

Partiet har gått starkt framåt i slutet av valrörelsen, och ser ut att hamna över nivån i valet 2010 - långt bättre än vad opinionssiffrorna visade i början av året då partiet låg under fyraprocentspärren.

– Det blir ett osäkert parlamentariskt läge nu, men under alla omständigheter har vi gjort en väldigt bra valrörelse och nästan fördubblat våra siffror, säger partiets chefsekonom Martin Ådahl.

Han menar att det beror på att partiet haft en optimistisk och tydlig vision och talat om vad de vill göra i framtiden i stället för att kritisera övriga partier.

– Vi har lyft fram frågor som är viktiga för människor, som småföretagande och miljöansvar kombinerade med ekonomisk tillväxt, säger partisekreterare Michael Arthursson

– Vi har gått från att vara Sveriges otydligaste parti till att parti som på allvar adresserar viktiga framtidsfrågor, säger Hannes Hervieu.

De senaste åren har varit turbulenta för Centerpartiet. När ett utkast till ett idéprogram med förslag som fri invandring, månggifte, platt skatt och slopad skolplikt lades fram i slutet av 2012 skakade det om partiet ordentligt. Riksdagsledamoten Staffan Danielsson menar att det skadade partiet, men enligt Fredrick Federley var det nödvändigt.

– Nu har partiet gjort resan och pratat igenom många saker som legat och pyrt, och kommit fram till en gemensam hållning som är genomdiskuterad ordentligt, säger han
Alla är överens om att partiledaren Annie Lööf har gjort en mycket bra valkampanj.

– Hon har kommit ut väldigt bra. Nu är det den Annie jag känt hela tiden som jag ser på tv, säger Fredrick Federley.
Hennes stöd i partiet är stort.

– Det är orubbligt och monumentalt. Internt ses hon nästan som en frälsare, säger Hannes Hervieu.

– Hon har för första gången fått visa vad hon går för i en valkampanj, säger Michael Arthursson.
Martin Ådahl tycker att valresultatet generellt ger anledning till oro inför framtiden.

– Den kommande mandatperioden kommer att präglas av kamp mot främlingsfientlighet, en parlamentarisk röra och försök att återbygga det optimistiska klimatet för arbete och småföretagande, säger han.

Fakta:Centern

Var?


Radison Blue Royal Viking hotell, Vasagatan 1
Hur många?

Cirka 400 personer

På tallriken

Buffé: Rostbiff, Potatissallad med Estellepotatis, Tomatsallad, Rödbetor med ost och rucola, Kantarellpaj, Kyckling med citron och vitlök, Hembakat bröd, Vaniljpannacotta med grädde och hjortron.

Stämningen?
Hög

Varför denna framgång?
Annie Lööf som samlande kraft, åter till rötterna som en folkrörelse.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.