Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 00:53 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/c-ingen-fra-spaning-pa-svenskar/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

C: Ingen FRA-spaning på svenskar

FRA-lagens kritiker inom centern är relativt nöjda med partiets nya förslag att stoppa signalspaning mot svenskar. Någon fullständig enighet finns dock inte, och om förslaget är tekniskt genomförbart är oklart.

- Det är en viktig delseger, säger Erik Hultin, initiativtagare till Centerupproret mot FRA-lagen. Det centrala har hela tiden varit att säkra integriteten hos medborgarna. Men jag vet inte om det finns en perfekt lösning.

FRA (Försvarets radioanstalt, en civil myndighet) har sedan andra världskriget signalspanat "i etern", alltså mot exempelvis radio- och satellittrafik. Numera går 98 procent av den elektroniska kommunikationen i kabel. FRA, regeringen och i princip även socialdemokraterna vill därför utvidga spaningen till kabeltrafik över Sveriges gränser.

Teknikneutralt, menar försvararna. Massavlyssning och övergrepp på den personliga integriteten, säger kritikerna.

Den 18 juni röstade riksdagen igenom FRA-lagen med knapp majoritet. Regeringen ska återkomma i höst med fler förslag som stärker integritetsskyddet. Socialdemokraterna är inte nöjda, och i de borgerliga regeringspartierna har det fortsatt att jäsa.

Centern hävdar nu att det går att gallra bort den trafik som går mellan svenska telefonnummer och datorer. FRA skulle bara få tillgång till transittrafik genom Sverige och kommunikation som verkligen handlar om internationella företeelser, som det var tänkt.

- Diskussionen har gällt de fåtaliga fall när signalspaningen kan träffa en svensk dator eller telefon, men det är en mycket liten del. Vi tror att man kan isolera den internationella trafiken på ett rimligt sätt, säger Staffan Danielsson (c) i riksdagens försvarsutskott.

Frågan är var filtreringen ska ske och vem som ska sköta den.
- Kan man göra det på operatörsnivå? Min bedömning är att det är komplicerat, dyrt och krångligt, säger Staffan Danielsson.

För kritikerna inom centern är just detta kärnpunkten.
- Filtreringen ska kabelägarna göra, och det bör finnas straffrättsliga följder om de släpper igenom svensk trafik, säger Erik Hultin. De indikationer vi har fått är att det är tekniskt möjligt, men inte lätt. Kanske går det bara att nå en 95-procentig tillförlitlighet.

Ordföranden i Centerns ungdomsförbund, Magnus Andersson, säger också att det är "jättebra om man kan spärra möjligheten att avlyssna alla svenskar". Han vill egentligen inte ha någon signalspaning alls, men säger sig vilja vara konstruktiv.

- Men teleoperatörerna måste filtrera bort den svenska trafiken innan den når FRA, annars blir förändringen verkningslös, säger Magnus Andersson.

Folkpartiet, som också har interna kritiker, är försiktigt positivt till centerförslaget.
- FRA ska och får inte spana mot människor i Sverige, det är Säpos sak, säger partisekreterare Erik Ullenhag (fp). Det som skapat oro är risken att FRA läser mejl som man inte borde ha kunnat läsa. Är det tekniskt möjligt är det bra om man göra den punkten tydligare.

Försvarsminister Sten Tolgfors (m) ville på torsdagen inte kommentera detaljerna i centerförslaget.
- Det är bra att centern har haft en konstruktiv process internt och lämnar nya förslag till regeringen. Vi ska titta på alla tekniska, juridiska och underrättelseaspekter, säger Sten Tolgfors.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.