Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-22 23:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/c-kritiken-mot-kd-valdigt-olyckligt-att-ge-sd-makt/

Politik

C-kritiken mot KD: Väldigt olyckligt att ge SD makt

Annie Lööf (C). Foto: Lisa Mattisson

Ett stort och beklagligt steg. Så kommenterar C-ledaren Annie Lööf på Twitter att KD:s Ebba Busch Thor suttit i möte med Jimmie Åkesson (SD). 

– Det finns ingen anledning att ge makt till ett främlingsfientligt parti, säger Centerns partisekreterare Michael Arthursson.

För första gången har en annan partiledare suttit i regelrätta diskussioner med SD:s Jimmie Åkesson om politiska lösningar på samhällsproblem. Både han och Ebba Busch Thor gick ut på sociala medier under tisdagen och berättade om mötet.

Centerpartiet reagerade snabbt och skarpt på att Kristdemokraterna tagit det här steget. Annie Lööf skriver på Twitter:

”Jag beklagar att KD tagit ett stort steg mot att förhandla med SD i viktiga politiska frågor. Det är inte en väg vi vill gå. Det finns stora möjligheter att finna bra lösningar för sjukvård, migration och energi utan att ge makt till ett främlingsfientligt parti som SD”. 

Centerns partisekreterare Michael Arthursson utvecklar kritiken mot Ebba Busch Thor.

– Det här är väldigt olyckligt. Det finns ingen anledning att förhandla med och ge makt till ett främlingsfientligt parti som Sverigedemokraterna för att lösa de här frågorna, säger han till DN.

Vad betyder det här möjligheten till framtida borgerliga samarbeten?

– Det är för tidigt att att säga vad det betyder, men det är ett stort steg att börja förhandla med ett sådant parti om frågor av stor betydelse för Sverige, som migration, energi och sjukvård. Vi är övertygade om att det inte där lösningen finns. Vi hoppas att Kristdemokraterna i slutänden ska välja att hellre samarbeta med oss och andra borgerliga partier.

Michael Arthursson menar att KD:s agerande bryter mot den värdegrund som de fyra partierna i den forna alliansen sagt sig stå för.

– SD står för en helt annan syn på människor och samhällsutvecklingen än vad vi gör, och vad vi uppfattar att alliansen stod för.

Kände ni i Centern till något om att det här mötet skulle ske?

– Det kom som en fullständig överraskning för oss.

Är du orolig för att Moderaterna ska ett liknande steg?

– Moderaterna får tala för sig själva men jag hoppas verkligen att det här inte sprider sig, säger Michael Arthursson.

Det är inte aktuellt med något möte mellan Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson, meddelar Moderaternas gruppledare i riksdagen Tobias Billström.

”Vi pratar redan i dag om politiska sakfrågor i riksdagens utskott och i parlamentariska utredningar med Sverigedemokraterna. Det har inte varit - och är inte - aktuellt med något enskilt möte mellan partiledarna”, skriver Tobias Billström i en kommentar till DN.

Liberalernas riksdagsledamot Joar Forsell, tillika ordförande för ungdomsförbundet Luf, är mycket bekymrad över vad KD:s vägval kan betyda för framtida borgerligt samarbete. Den klyfta som uppstod under regeringsbildningen vidgas ännu mer, anser han.

– Ulf Kristersson la ju ner Alliansen när han valde att gå fram som statsministerkandidat och visste att vi inte skulle rösta ja. Det är klart att det här är ett led i samma sak. Man förstör framtida möjligheter för ett allianssamarbete, säger Joar Forsell.

Han förväntar sig att Liberalernas nya partiledare Nyamko Sabuni markerar mot KD.

– Jag hoppas att hon säger att det är tråkigt att KD går en väg som gör det svårare för oss att samarbeta.

Statsminister Stefan Löfven (S) kommenterar mötet mellan KD:s och SD:s partiledare i ett sms till DN:

”Jag kan konstatera att Ebba Busch Thor har jobbat hårt för att förflytta KD långt ut på högerkanten. KD har tidigare öppnat upp för att vårdpersonal ska kunna vägra utföra vissa arbetsuppgifter och nu öppnar de upp för samarbete med ett parti med nazistiska rötter”, skriver S-ledaren.