Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-15 12:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/c-kritiserad-reform-av-arbetsformedlingen-ska-genomforas-enligt-plan/

Politik

C: Kritiserad reform av Arbetsförmedlingen ska genomföras enligt plan

Foto: Ali Lorestani

Trots kritiken vill varken regeringen eller Centern skjuta upp förändringarna av Arbetsförmedlingen. 

– Det blir lite bisarrt när det utmålas som att Arbetsförmedlingen fungerade fram tills nu. Då hade vi inte behövt göra någon reform, säger Martin Ådahl (C).

Enligt Januariavtalet mellan regeringspartierna, Centern och Liberalerna ska Arbetsförmedlingen reformeras i grunden och förändringarna ska vara fullt genomförda år 2021. En bärande del är att jobbförmedlingen ska skötas av privata utförare medan Arbetsförmedlingen i huvudsak ska ägna sig åt analys, kontroll och uppföljning.

En rad experter och lokalpolitiker har kritiserat omläggningen. I tisdags krävde L-ledaren Nyamko Sabuni att tidsplanen görs om och att reformen ska få ta längre tid, men varken statsminister Stefan Löfven (S) eller arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) ser i nuläget inte några skäl att bromsa omgörningen.

Huvudarkitekten bakom reformeringen av Arbetsförmedlingen är Centerns arbetsmarknadspolitiska talesperson Martin Ådahl. Enligt honom har Arbetsförmedlingen underpresterat i åratal och inte kunnat hjälpa arbetslösa i den utsträckning som man kan kräva, och det är skäl nog för att hålla takten uppe i reformarbetet.

Är det rätt läge att genomföra en så här stor och oprövad reform när Sverige är på väg in i en lågkonjunktur?

– Det mest allvarliga hade varit om vi inte inledde en sådan här reform utan stod kvar med en situation där inte ens var 20:e arbetslös får hjälp av Arbetsförmedlingen. Då hade vi gått in i en lågkonjunktur med de allra sämsta förutsättningarna, säger Martin Ådahl. 

– Det är för att situationen hos Arbetsförmedlingen är så pass dålig i en högkonjunktur som det är så akut att få fram bättre resultat för de arbetslösa.

C släppte fram M+KD-budgeten som innehöll stora neddragningar för Arbetsförmedlingen – på vilket sätt har neddragningarna påverkat möjligheterna att genomföra reformeringen av AF?

– Vi var emot M+KD-budgeten. Vi stödde inte den och hade inte alls samma prioriteringar. Vi röstade på vår egen budget.

– I efterhand har vi så långt det har varit möjligt försökt kompensera med resurser till de vitala delarna av Arbetsförmedlingen. Det var väldigt kraftfulla och oordnade besparingar och det är svårt att korrigera allting. Nedskärningarna i budgeten har stökat till det väldigt mycket.

Mycket av kritiken handlar om att reformeringen sker för snabbt. I Januariavtalet står att den ska vara fullt genomförd 2021. Varför är det så bråttom?

– Den här reformen kommer att genomföras under ganska lång tid med noggranna förberedelser och med en stor pilot under nästa år där olika delar ska testas noga. Glappet mellan det gamla och det nya får heller inte bli för stort.

– Det blir lite bisarrt i debatten när det utmålas som att Arbetsförmedlingen fungerade fram tills nu. Då hade vi inte behövt göra någon reform över huvud taget. Men det var för att Arbetsförmedlingen inte fungerade som vi var tvungna att göra något. Jag tror att det är bra att man inte har en för lång mellanperiod och ett för långt limbo på Arbetsförmedlingen.

Ser du fortfarande att det är 2021 som gäller för ett fullt genomförande?

– I ett läge där Arbetsförmedlingen själva säger att det är fullt möjligt att genomföra reformen till 2021 så är det klokaste att sikta mot det målet. Vi ska inte ge upp det målet i ett läge där Arbetsförmedlingen själv pekar ut att det är fullt möjligt. Nu handlar det om att få fram en noggrann tidsplan med tydliga hållpunkter.

Enligt Arbetsförmedlingens egen analys ger inte de utvärderingar som finns något stöd för att fristående aktörer generellt skulle vara effektivare än offentliga aktörer utan tvärtom?

– Alla är överens om att privata och ideella aktörer i sig självt inte är lösningen, utan det är när de är resultatbaserade. Vi ser en vattendelare både i Sverige och internationellt mellan de som är resultatbaserade och de som inte är det. Ta jobbcoacherna och lotsarna, de fick betalt för att ta sig an folk medan Trygghetsfonden TSL får betalt när folk kommer i jobb. TSL har lyckats medan coacherna och lotsarna inte blev lyckat.

Hur rädd är du för att detta ska bli ett misslyckande och att det kommer att förknippas med dig som person?

– Jag säger så här: låt oss börja med reformen först. Det är lite för tidigt att säga att något misslyckats när det inte ens är gjort. Det vi vet är att politiken fram till nu verkligen inte har lyckats för de mest utsatta i Sverige. 

– Vi kan inte börja låtsas som att Arbetsförmedlingen har fungerat. Vi måste våga se sanningen i vitögat och använda oss av de bästa exemplen för att bryta det där.