Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 18:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/c-och-l-avfardar-regeringens-forsvarspolitik/

Politik

C och L avfärdar regeringens försvarspolitik

Daniel Bäckström (C). Foto: Henrik Montgomery/TT

Centern och Liberalerna underkänner regeringens hantering av Försvarsberedningens rapport. Den är inte en meny som det går att plocka delar ifrån, förhandla bort eller förhala, säger regeringens båda samarbetspartier.

– Innehållet i Försvarsberedningens förslag är en färdigförhandlad helhet som bör genomföras – inte en meny som man fritt kan plocka enskilda delar ifrån, säger Centerpartiets försvarspolitiker Daniel Bäckström till DN

Han reagerar på hur regeringen har sänt över Försvarsberedningens rapport från den 14 maj till till myndigheterna. Utöver en ren kontrollräkning av rapporten får myndigheterna i uppdrag att dela upp förslagen till höjda försvarsanslag i detalj, årsvis och i fyra grupper med fallande prioritet. 

Moderaternas Beatrice Ask sade på onsdagen att regeringen kräver ”en absurd Excelgymnastik” av myndigheterna som slår sönder beredningens förslag. M och C är de båda partier som regeringen tidigare gjort upp med om extra pengar till försvaret. 

– Jag tolkar regeringens uppdrag som ett sätt att få handlingsfrihet att ompröva och omprioritera försvarsberedningens förslag. Årsvisa lösningar ger inte den nödvändiga långsiktighet och planeringsförutsättningar som Försvarsmakten nu så väl behöver, säger Daniel Bäckström (C).

Han bekräftar Asks uppgift att försvarsminister Peter Hultqvist (S) redan i våras försökte pruta på beredningens förslag genom att dela upp det i ”paket”. Men det motsatte sig beredningens majoritet.

– Regeringens upplägg med årsvisa paketlösningar, som vi avvisade tidigt under våren, innebär ett försök att inte tillföra de ekonomiska resurser som nu krävs. Centerpartiet står kvar vid vår målsättning, säger Daniel Bäckström.

Centern ingår tillsammans med Liberalerna i ett budgetsamarbete med S-MP-regeringen enligt Januariavtalet. Budgetar läggs med en treårig inriktning vilket innebär att partierna redan i budgetsamtal i augusti kommer in på budgetåret 2022. För 2022 föreslår beredningen ökade försvarsanslag med 5 miljarder kronor. Det tillskottet behövs, anser C och L (liksom M, KD och SD) medan regeringen inte gett några besked.

Även Liberalernas försvarspolitiker Allan Widman anser att regeringen bryter sönder Försvarsberedningens rapport som har titeln ”Värnkraft”.

– Försvarsministern vill ha olika nivåer av ”Värnkraft” för att så småningom inleda förhandlingar med samtliga partier om nästa försvarsbeslut, säger Allan Widman som avvisar Hultqvists taktik helt och hållet:

– Rapporten är inte ett förhandlingsunderlag utan ett förhandlingsresultat. Vi vill från Liberalernas sida inte förhandla delar av beredningens förslag. Det är ett fullgott förslag. De inblandade myndigheterna att är nöjda med det, har jag uppfattat. Det är det enda och bäst sammanhållna underlaget för ett försvarsbeslut.

Allan Widman misstänker, som Beatrice Ask, att regeringen dessutom vill skjuta genomförandet framåt. Men det kan riksdagen förhindra:

– Jag bedömer att i höst kommer en majoritet av riksdagen att ställa sig bakom beredningens slutsatser. Det kan komma i form av ett tillkännagivande från riksdagen. Då blir det väl uppenbart för regeringen att det här inte är förhandlingsbart.

Finns det då inte en risk att riksdagens försvarsbeslut blir underfinansierat, som riksdagsbeslutet 2015?

– Alla beredningens ingående kostnadsposter har kontinuerligt stämts av med myndigheterna och det finns marginaler inlagda. Det skulle förvåna mig om man kommer till andra slutsatser, men då får man hantera det då, svarar Allan Widman.

Läs mer:

M: Regeringen slår sönder försvarssatsning

Regeringen öppnar för höjda försvarsanslag