Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-19 14:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/c-och-l-i-dubbla-forhandlingar/

Politik

C och L i dubbla förhandlingar

Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L).
Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L). Foto: Lotta Härdelin

Någon regering finns ännu inte inom räckhåll. Trots parallella förhandlingar under julledigheten har varken S eller M lyckats övertyga Centern och Liberalerna.

Samtidigt har M/KD-budgeten tvingat de blocköverskridande samtalen att backa bandet. Nu väntar en intensiv slutfas.

Hanna Jakobson
Rätta artikel

Vid lunchtid på fredagen kom ett kortfattat meddelande från talmannen Andreas Norlén. Han hade då haft en andra avstämning med S-ledaren Stefan Löfven och skulle av praktiska skäl samtala med Ulf Kristersson först senare på kvällen.

Syftet är att de båda statsministerkandidaterna ska rapportera resultatet av de sonderingar som genomförts under julhelgerna. 

Men trots tuffa förhandlingar mellan partierna har hittills inget av de två regeringsalternativen stöd från Centerpartiet och Liberalerna.

Enligt DN:s uppgiftslämnare i flera olika partier har samtal förts parallellt – dels mellan C, L och M och KD men också mellan C, L och S och MP. 

En försvårande omständighet för de blocköverskridande samtalen är enligt DN:s källor att Moderaternas och Kristdemokraternas budget gick igenom i riksdagen den 12 december. Det ändrade utgångsläget för nya förhandlingar har tvingat parterna att backa flera steg tillbaka. Det handlar bland annat om hur en eventuell tilläggsbudget ska ändras i vår samt om de moderata och kristdemokratiska skattesänkningarna ska ligga kvar eller inte.

Och den värnskatt som S gått med på att slopa går inte att ta bort förrän vid nästa årsskifte. 

Samtidigt kvarstår, enligt DN:s källor, de tidigare låsningarna mellan Centern och Miljöpartiet. C-toppen Fredrick Federley konstaterade före jul att C och MP står ”extremt långt ifrån varandra” i landsbygdspolitiken. 

 – Vi kan inte gå hem till våra partiorganisationer och säga att den där nyckelbiotopsinventeringen är superbra och att man inte ska få bygga inom 300 meter från där det finns vatten, sa han då.

Stefan Löfven öppnade i en intervju med DN före jul dörren för att kompromissa ytterligare om arbetsrätten för att få med sig Centerpartiet i ett regeringsunderlag. Just arbetsrätten en av de frågor som Centerledaren Annie Lööf pekat ut som extra viktig. 

Löfven upprepade i en kommentar på fredagen att hans parti är beredda till fortsatta kompromisser för att få till en mittenregering. 

”Den kommande veckan måste alla partier anstränga sig till det yttersta för att Sverige så snart som möjligt ska få en handlingskraftig regering som inte är beroende av Sverigedemokraterna”.

Diskussionerna mellan allianspartierna, har enligt uppgiftslämnare, hittills inte handlat om sakpolitik eller ministerposter. Ulf Kristersson och hans parti har enligt DN:s källor inte lyckats presentera en tillräckligt stark garanti som kan övertyga C och L om att man kan hindra Sverigedemokraterna från att få inflytande eller undvika att en M/KD-regering blir beroende av stöd från SD i till exempelvis en budgetomröstning. Löften om att inte förhandla med partiet har inte räckt för Annie Lööf och Jan Björklund.  

Förhandlingarna mellan de olika partierna har enligt uppgifter förts på olika nivåer. En förklaring är att flera personer varit bortresta under julledigheten. Centerledaren Annie Lööf hör till dem som valt att lämna landet. 

”Annie Lööf har tillbringat tid med familjen under julhelgen, liksom andra partiledare. En partiledare är dock alltid i tjänst, och de kontakter och samtal som tagits har inte alls påverkats av detta”, skriver Stina Wernersson, pressekreterare hos Centerpartiet i en kommentar. 

Varken Ulf Kristerssons, Jan Björklunds (L) eller Ebba Busch Thors (KD) pressavdelningar vill svara på frågan om partiledarna varit bortesta utomlands under julledigheten. 

”Jan Björklund har tillbringat några dagar tillsammans med sin familj under jul och nyår. De förberedelser och samtal som regeringsfrågan och den processen kräver har genomförts. En partiledare kan aldrig logga ut helt, ens under röda dagar”, skriver Eric Aronson, pressekreterare hos Liberalerna i en kommentar. 

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin samt Stefan Löfven har enligt de två partierna befunnit sig i Sverige hela tiden. 

I början av december kritiserade  Löfven SD-ledaren Jimmie Åkesson för att han rest till Thailand på semester och var borta under den andra statsministeromröstningen. 

– Nu är det Sverige som gäller först och är man då partiledare, inte minst statsminister, om än i en övergångsregering, så är det Sveriges bästa som går först inte ens egen julledighet, sa Löfven till TT då.

Förhandlingarna väntas nu gå in ett intensivt slutskede och ska föras på en högre nivå inför måndagen den 14 januari då talmannen ska lägga fram ett förslag till statsminister inför omröstningen samma vecka.