Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 06:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/c-sank-skatten-for-dem-som-bor-i-glesbygden/

Politik

C: Sänk skatten för dem som bor i glesbygden

57:06. Annie Lööf (C) talade i Almedalen – DN sände direkt.

Visby. Centern vill sänka skatten för människor i glesbygden. Syftet är att gynna dem som har hög kommunalskatt – men förslaget ger lika mycket till dem som bor i medelstora kommuner.

– Det här handlar framför allt om att sluta den orättvisa skatteklyftan, säger C-ledaren Annie Lööf.

Kyliga vindar drog in över Visby när Annie Lööf på torsdagskvällen tog plats på Almedalens scen. C-ledaren genomförde ett engagerat tal som till stora delar var ett försvar av partiets samarbete med regeringen. 

– Ska vi bygga Sverige tryggare och starkare, då krävs modiga reformer. Januariavtalet ger oss just detta, sade Lööf.

Tidigare under dagen lanserade C ett nytt förslag om att sänka skatten för dem som bor i det som kallas stödområde A och B i nordvästra Sverige. Det handlar om cirka 1,2 miljoner människor i ett område som sträcker sig från Dalsland i söder till Norrbotten i norr. 

Motiveringen är att många av kommunerna i det här området är ekonomiskt pressade och har stora problem med finansieringen av välfärden. Många kommuninvånare i den här delen av landet betalar också generellt högre kommunalskatt än övriga Sverige.

– Det här handlar framför allt om att sluta den orättvisa skatteklyftan. Människor som bor i glesbygd och landsbygd är djupt frustrerade över att man betalar Sveriges högsta kommunalskatt men inte får tillräckligt bra service tillbaka, säger Annie Lööf.

C föreslår ett grundavdrag på 11 000 kronor per år för dem som bor i stödområde A och B. Enligt C innebär det att medianinkomsttagaren i dessa områden får 3 700 kronor mer i plånboken varje år.

– Det är en välbehövlig ekonomisk stimulans för landsbygden och det ger mer pengar kvar i plånboken, säger Annie Lööf.

Läs mer: C säger nej till tjänstemän i regeringskansliet 

Men förslaget omfattar inte bara ekonomiskt trängda kommuner i glesbygden. Kommuner som Östersund, Sundsvall och Umeå ligger också inom stödområde A och B.

Enligt Annie Lööf har C valt att följa indelningen i stödområden eftersom den redan är accepterad av EU.

– Genom att använda den definition som redan finns så blir det enklare att kunna genomföra inkomstskattesänkningar för människor som i dag betalar en hög kommunalskatt, säger Annie Lööf.

Förslaget skulle kosta 2,9 miljarder kronor per år för staten att genomföra. C kommer att driva frågan i kommande budgetförhandlingar men inte inför den budget partiet ska förhandla med regeringen i höst.

– Det är ett förslag som vi gärna ser genomfört under mandatperioden, säger Annie Lööf.

Att förslaget är begränsat till nordvästra Sverige förklarar hon med att det är där behovet av ekonomisk stimulans är som störst. 

Hur förslaget ska finansieras är ännu inte klart men enligt Annie Lööf kan det ske antingen genom reformutrymmet i statsfinanserna eller som en del av den gröna skatteväxling som regeringen, C och L är överens om.

– Det vore rimligt att det finansieras inom den gröna skatteväxlingen som vi ska genomföra, säger Annie Lööf.

Finansminister Magdalena Andersson (S) är avvaktande till Centerns förslag.

– Jag ska inte föregripa budgetförhandlingarna. Men ytterligare stora skattesänkningar utöver det som vi är överens om i januariavtalet är kanske inte det som vi Socialdemokrater kommer att prioritera, säger hon.

– Som jag förstår är detta inget som skulle stötta kommunerna utan det är individer som skulle få sänkt skatt. Det löser ju inte problemen i äldreomsorgen i våra glesbygdskommuner, fortsätter hon.

Ledare: Smart av C och L att ta makt i stället för att ge bort den