Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

C-väljarna flyr till M

Centerpartiet får 3,3 procent i senaste mätningen från DN/Ipsos, den lägsta siffran på över tolv år. Centerväljarna flyr till Moderaterna som på nytt är största parti.

 

Socialdemokraterna tappar och når den lägsta nivån under Stefan Löfvens första år som partiledare. Samtidigt når Sverigedemokraterna 9 procent, den högsta siffran hittills.

Man får gå tillbaka till oktober 2000 för att hitta en lägre siffra för Centerpartiet i DN:s opinionsundersökningar. Den gången fick C 3,2 procent med Lennart Daléus som partiledare. I januari i år fick C stöd av 3,3 procent av de drygt 2.000 personer som tillfrågats.

Bråket kring partiets nya idéprogram tvingade partiledaren Annie Lööf att packa resväskan och avbryta sin Thailandssemester.

Men även om hennes krishantering fick internt beröm har det inte gett något utslag i opinionssiffrorna.

– Partiet har knappast gynnats av de interna striderna. Det är viktigt att komma ihåg att det handlar om en negativ spiral för partiet som pågått under lång tid, säger Johanna Laurin Gullhed, opinionsanalytiker på Ipsos.

Opinionsföretagets analys av väljarströmmarna visar att många C-väljare från valet 2010 – när partiet fick 6,6 procent – har gått till Moderaterna som för andra månaden i rad får 32,3 procent. Därmed är Moderaterna större än Socialdemokraterna för första gången under Stefan Löfvens tid som S-ledare.

Socialdemokraternas nedgång med 3,3 procent mellan december och januari ligger inom felmarginalen. Men går man tillbaka och jämför med november backar partiet från 34,4 procent till 29,8 procent i januari. Den förändringen är statistiskt säkerställd.

– Vi får se om det handlar om en nedåtgående trend. Vi kan dock se att partiet framför allt tappar väljare till Sverigedemokraterna, säger Johanna Laurin Gullhed.

Sverigedemokraterna får 9,0 procent, den högsta siffran hittills i DN/Ipsos. Sedan oktober i fjol har SD hamnat på en klart högre nivå med fyra månadsmätningar i rad över 8 procent.

– De lockar traditionella socialdemokratiska väljare som varit arbetslösa under en längre tid. Sverigedemokraterna ger enkla svar genom att koppla problemen till invandring, säger Johanna Laurin Gullhed.

För fjärde Ipsosmätningen i rad har Miljöpartiet förlorat sin ställning som tredje största parti och får 8,6 procent. Under december var båda språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin föräldralediga. I januari har Fridolin gått tillbaka till jobbet.

– Deras osynlighet under hösten kan ha påverkat. Opinionen har mycket med synlighet att göra, säger Johanna Laurin Gullhed.

Folkpartiet går upp till 7,2 procent i januari, den högsta nivån sedan augusti 2011. Ökningen från december är dock, i likhet med alla andra partiers, inte statistiskt säkerställd.

Vänsterpartiet får 5,9 procent och Kristdemokraterna skulle, i likhet med Centerpartiet, åka ur riksdagen om det vore val i dag. KD får 3,2 procent, vilket är femte raka månaden under riksdagsspärren på 4 procent.

Efter en längre period med övervikt för de rödgröna är de fyra borgerliga regeringspartierna åter större än de tre rödgröna. M, FP, C och KD får 46 procent mot 44,4 för S, MP och V.

Men övertaget gäller inte om man tar hänsyn till en mandatfördelning eftersom både C och KD hamnar under 4-procentsspärren. Med bara M och FP i riksdagen är i stället de rödgröna större.

Om det var riksdagsval i dag, vilket parti skulle du rösta på då?

(Förändring från förra mätningen inom parantes)

S: 29,8 (-3,3)

V: 5,9 (+0,6)

MP: 8,6 (+0,6)

SD: 9,0 (+0,8)

C: 3,3 (-0,1)

KD: 3,2 (-0,3)

FP: 7,2 (+1,5)

M: 32,3 (+/-0)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.