Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-22 09:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/c-vill-ha-sankt-arbetsgivaravgift-i-varbudgeten/

Politik

C vill ha sänkt arbetsgivaravgift i vårbudgeten

Centerns ekonomisk-politiska talesperson Emil Källström. Foto: Erik Nylander/TT

Sänkta arbetsgivaravgifter, mer stödpengar till bönder och ekonomiska morötter för hushåll som gör en klimatomställning. Så ser Centerns prioriteringar ut i budgetförhandlingarna med regeringen.

– Det är en första kontrollstation för januariavtalet, säger Emil Källström (C).

Hans Rosén
Rätta artikel

Samtalen inför vårändringsbudgeten är redan igång. Det innebär att januariavtalet mellan S-MP-regeringen och Centern samt Liberalerna ska förvandlas från ett skrivet dokument till praktisk politik. För de två borgerliga partierna handlar det om att få betalt för den smärtsamma skilsmässan från Alliansen. 

Det finansiella svängrummet för 2019 begränsas av skattesänkningar som M och KD redan har genomdrivit med stöd av SD. Men Centerns ekonomisk-politiska talesperson Emil Källström har ändå tydliga förväntningar på vårens budgetförhandlingar. Han ser ett reformutrymme på i alla fall ”några miljarder”.

– Vi ser det här som den första kontrollstationen för januariavtalet och vi kommer att vilja ha leverans på Centerpolitik, säger han.

Emil Källström pekar ut tre områden där Centern vill se reda pengar i vårändringsbudgeten: jobb och företagande, klimatomställningen samt landsbygden.

När det gäller företagen handlar det i första hand om sänkta arbetsgivaravgifter. Emil Källström vill ännu inte precisera hur men pekar på kända C-förslag som avdrag för sommarjobbare och nyanlända som två möjliga vägar att gå.

Läs mer: Här är politiken som Stefan Löfven ska genomföra

Bönderna som drabbades av sommarens torka behöver också få pengar i vårändringsbudgeten, anser Centern, utöver de stödpaket som redan har lanserats. Emil Källström hoppas också på någon mer framåtsyftande landsbygdssatsning, exempelvis vägunderhåll eller bredband.

Klimatet är det tredje området som C driver i den pågående budgetförhandlingen.

– Vi vill se satsningar som gör det enklare för hushållen att ställa om. Det kan handla om solpaneler på taken eller laddstolpar vid garageuppfarten. Där har vi en rad förslag och några tror jag att vi kan leverera redan till våren, säger Emil Källström. 

Om steget från januariavtalets skrivna utfästelser till enighet om en konkret budget säger han så här:

– Januariavtalet är en kompromiss mellan partier med olika ideologier. När jag läser ”minskade klyftor” och en socialdemokrat gör det så ser vi delvis olika saker. Det här kommer att få benas ut budgetprocess för budgetprocess.

Läs mer: Centerväljarna tydligt kritiska till Sverigedemokraterna enligt DN/Ipsos