Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Camerons politiska framtid står på spel

Storbritanniens premiärminister David Cameron (C) pratar med Donald Tusk (L) och Greklands premiärminister Alexis Tsipras (R) vid EU-toppmötet i Bryssel.
Storbritanniens premiärminister David Cameron (C) pratar med Donald Tusk (L) och Greklands premiärminister Alexis Tsipras (R) vid EU-toppmötet i Bryssel. Foto: Stephane De Sakutin/AFP

Storbritanniens David Camerons har stött på hårt motstånd från framför allt flera öststater i sina krav att förändra EU. Ett nytt avtal mellan britterna och EU väntas tidigast vid lunchtid på fredagen.

David Cameron har rest som en skottspole mellan EU-länderna senaste halvåret för att förankra sina krav på förändringar av unionen. De sista detaljerna, som återstår att bli överens om i ett nytt avtal mellan Storbritannien och EU, visade sig på torsdagskvällen vara svåra att lösa.

Storbritannien vill bland annat begränsa bidrag till nyanlända medborgare från andra EU-länder, trots att de arbetar och betalar skatt i Storbritannien. David Cameron vill kunna ha sådana begränsningar i upp till 13 år. Flera östländer anger att de kan gå med på högst fem år, enligt en EU-källa.

Till exempel Polen är dessutom kritiskt till att Storbritannien vill minska på barnbidrag som skickas utomlands.

David Cameron vädjade till övriga EU-länder att gå med på britternas krav eftersom han väntar sig en tuff debatt på hemmaplan. Vid denna upplagas pressläggning cirkulerade uppgifter om att regeringscheferna ska samlas klockan elva på fredagen för att enas om ett avtal.

Europarådets ordförande Donald Tusk har sagt att förhandlingarna ska hålla på tills alla är överens, även om det kan dröja till söndagen.

– Som ni vet är vi mitt inne i väldigt svåra och känsliga förhandlingar om Storbritannien. En sak står klar för mig: Det här är ett bära eller brista-toppmöte. Det råder det ingen tvekan om, sade han inför toppmötet.

EU håller på att utvecklas till en mardröm för premiärminister David Cameron, som lovat ”att slåss för Storbritannien”. Han har satt sin politiska karriär på spel och oavsett utgången av toppmötet väntar en svekdebatt på hemmaplan.

Att han fortsätter förhandla i stället för att medge att han inte får igenom alla sina krav kritseras hårt av EU-motståndarna inom hans konservativa Toryparti. Flera av hans ursprungskrav är urvattnade och risken är påtaglig att ett nytt avtal strimlas sönder av högljudda kritiker inom egna partiet. Därmed har David Cameron, som sagt att hans parti måste sluta käbbla om Europa, hamnat i samma besvärliga EU-sits som föregångarna John Major och Margaret Thatcher.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.