Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Carl Bildt anklagas för bristande trovärdighet

Utrikesminister Carl Bildt anklagas för att inte lägga tillräcklig kraft på de fängslade journalisterna i Etiopien – och för att ha fel om oljebolaget Lundin Petroleums intressen i landet. Flera kritiker anser att han genom sina uttalanden i frågan varken skapar trovärdighet eller står upp för pressfriheten.

De två svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson greps under en reportageresa, då de hade sökt sig till Ogaden där mycket av Etiopiens oljeutvinning äger rum, bland annat för att skildra Lundin Petroleums närvaro i området. Carl Bildt var aktieägare i, och satt i styrelsen för, samma före­tag mellan 2000 och 2006.
Att en person kopplad till deras granskning nu är huvudperson i arbetet för att få dem fria har väckt en kritikstorm mot utrikesministern. Främst går kritiken ut på att Bildt är för spak i sin hållning mot den etiopiska regeringen på grund av sina egna intressen i Lundin Petroleum.

– Jag tycker att man kunde gjort mer politiska uttalanden. Det är visserligen en konsulär fråga, men det är också en politisk fråga och jag kan tycka att Bildt borde ha snappat upp det, säger Désirée Pethrus, utrikespolitisk talesman för KD.
Hon har också förvånats över en del av utrikesministerns uttalanden om att journalisterna inte borde ha gett sig in i det aktuella området.

– Det tror jag killarna var väl medvetna om. Det är synd att han inte har klargjort att pressfriheten och mediernas rätt att verka fritt behöver värnas. Det borde ha varit det första uttalandet, säger hon.

Även Centerpartiets utrikespolitiska talesman, Kerstin Lundgren, har haft synpunkter på retoriken.

– Det får inte råda någon tvekan om att när det fria ordet fängslas så ställer Sverige upp. Vi ska värna journalisters möjligheter att arbeta i regioner som regimer försöker stänga in. Jag skulle önska en tydlighet på det här området.

I förra fredagens upplaga av SVT-programmet ”Skavlan” förnekade utrikesminister Carl Bildt kategoriskt att Lundin Petroleum har någon närvaro i Etiopien.

Det är inte sant. Familjen Lundin är genom två privata och anonyma Luxemburgstiftelser storägare i Africa Oil som bedriver oljeutvinning i Etiopien. Africa Oil sorteras på hemsidan koncernmässigt också in under Lundingruppen tillsammans med bland annat Lundin Petroleum.

Lundin Petroleum har även ställt upp med ett mångmiljonlån till Africa Oil när bolaget köpte licens­andelar för oljeutvinning i provinsen Ogaden. Licensandelarna ägdes av Lundin Petroleum.

– Det är dumt att förneka saker som går så lätt att kontrollera. Det skapar ingen trovärdighet, säger Hans De Geer, professor vid Handelshögskolan i Stockholm och etik­rådgivare vid konsultfirman Hallvarsson & Halvarson.

Han tror att diskussionen om Lundins närvaro och utrikesministerns tidigare roll i Lundins bolag som ledamot och ägare inte ännu är ”tillräckligt uttömmande redovisad”. Annars skulle inte frågorna återkomma hela tiden. Och i synnerhet nu när de två svenska journalisterna gripits i Ogaden.

Carl Bildt har tidigare kritiserats då han var ägare och ledamot i Lundin Oil när bolaget utvann olja i det krigshärjade Sudan i början av 2000-talet.

DN har sökt utrikesminister Carl Bildt som svarar via mejl på frågorna om hans kännedom om familjen Lundins kopplingar till Africa Oil:

”Frågan som Skavlan ställde gällde om Lundin Petroleum eller något dotterbolag var verksamt i Ogaden. Koncessionen, det vill säga tillståndet att bedriva oljeletning, beviljades först sedan jag hade lämnat styrelsen. Jag satt i styrelsen för Lundin Petroleum, men inte i någon av familjen Lundins stiftelser, inte heller i Africa Oils styrelse. Jag känner inte till villkoren vid försäljningen 2009 eftersom jag ej satt i styrelsen vid den tidpunkten”, skriver Carl Bildt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.