Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Carl Bildt säger definitivt nej till partiledarposten

Den tidigare partiledaren för Moderaterna, Carl Bildt, säger nu definitivt nej till att bli ny partiledare efter Anna Kinberg Batra. Det bekräftar den moderata valberedningen för SVT.

Trots att Carl Bildt har varit en storfavorit till den lediga posten som partiledare för Moderaterna efter Anna Kinberg Batra, har han nu definitivt sagt nej till att kandidera. Det säger valberedningens ordförande Lars-Ingvar Ljungman, till SVT Nyheter.

Det kommer inte som någon överraskning eftersom Bildt redan i augusti har gjort uttalanden i medier om att han inte är intresserad av en sådan position i partiet. 

Han har dock nominerats av flera moderata länsförbund inför partiets extrastämma i oktober. Han visade sig också vara storfavorit att ta över bland moderata väljare. Det visade en undersökning från DN/Ipsos den 30 augusti 

– Carl Bildt har det i särklass starkaste stödet, både bland moderatväljare och bland andra alliansväljare. Förtroendet för Bildt finns även på andra sidan blockgränsen och bland SD-väljare, sade då David Ahlin, opinionschef på Ipsos.

Lars-Ingvar Ljungman säger nu att han var i kontakt med Bildt för en veckan sedan och att han då fick det definitiva beskedet att Bildt inte är intresserad.

– Hans svar var ungefär detsamma som han har gett i massmedia. Han tycker att partiet ska se framåt. En partiledare nu ska räkna med att sitta åtta, tio år framåt, och då menar han att han inte är den personen, säger Lars-Ingvar Ljungman till SVT.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.